Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Wat is diabetes?

Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met diabetes en er wordt voorspeld dat dit cijfer zal oplopen tot 438 miljoen in 20301. Hoewel het leven van bijna 6,4% van de wereldbevolking door diabetes beïnvloed wordt, weten de meeste mensen heel weinig over deze ziekte.

Het aantal Nederlanders van wie bekend is dat ze diabetes hebben ligt rond de 750.000. Daarnaast zijn er nog zo'n 250.000 mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Jaarlijks wordt er in Nederland bij ca. 70.000 mensen diabetes geconstateerd².

Er zijn 2 typen diabetes:

Type 1 diabetes
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline spuiten om de bloedglucose op peil te houden. Zonder toediening van insuline treedt een levensbedreigende situatie op.

Type 2 diabetes
Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog. Diabetes type 2 heeft een lange aanloop waarin ongemerkt al dingen misgaan in het lichaam. Soms duurt het jaren voordat het echt tot diabetes komt. Veel mensen hebben dan ook al heel lang overgewicht, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

1 Bron: IDF. Beschikbaar op: http://www.idf.org/sites/default/files/The_Global_Burden.pdf. Geplaatst: 11 februari 2013.
2 Bron: Diabetesvereniging Nederland. Beschikbaar op: www.dvn.nl/diabetes/in-cijfers. Geplaatst: 11 februari 2013.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes vertegenwoordigt meer dan 90% van alles diabetesgevallen. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier, een klein orgaan achter de maag, onvoldoende insuline aan en is het lichaam minder gevoelig voor insuline (dit heet ‘insulineresistentie’). Bij dit type diabetes maakt de alvleesklier weliswaar nog insuline aan, maar dit is onvoldoende. Er ontstaat een tekort aan insuline, waarbij twee factoren een rol spelen. Het gaat namelijk zowel om de hoeveelheid insuline die nog wordt aangemaakt door de alvleesklier, als om de ongevoeligheid van de cellen voor de insuline (de zogenoemde ‘insulineresistentie’). Wanneer het lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline, moet er extra veel insuline aangemaakt worden om alle glucose in de cellen te krijgen. De twee factoren versterken elkaar dus ook nog eens.

Type 2 diabetes komt meestal voor bij oudere mensen, maar kan voorkomen bij alle leeftijden. Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans op het krijgen van type 2 diabetes.

Niet iedereen heeft een even grote kans om diabetes type 2 te krijgen. Sommige mensen lopen een hoger risico dan anderen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

  • overgewicht, vooral rond de buikstreek
  • een gestoorde vetstofwisseling
  • familieleden met diabetes
  • een (langdurig) hoge bloeddruk
  • zwangerschapsdiabetes (zelf gehad of een moeder die zwangerschapsdiabetes heeft gehad)
  • roken

Mensen van bepaalde etnische afkomst hebben naar verhouding een grotere kans op diabetes type 2, met name:

  • mensen van Surinaams-Hindoestaanse afkomst
  • mensen van Turkse afkomst
  • mensen van Marokkaanse afkomst

Aangezien type 2 diabetes zich langzaam ontwikkeld en vaak moeilijk te detecteren valt, wordt de diagnose niet gesteld totdat er zich verschillende complicaties voordoen.Eén derde van alle mensen met diabetes weet dit niet. Soms duurt het jaren voordat het echt diabetes is, of voordat de diagnose wordt gesteld.

Er zijn verschillende fases in de behandeling van diabetes type 2. Dit kan gebeuren door het volgen van dieet en meer lichaamsbeweging, oraal toe te dienen medicatie, of insuline-injecties. Soms is ook een combinatie, desondanks een combinatie van deze therapieën het meest ideaal. Zelfcontrole van uw bloedsuiker kan helpen bij de beoordeling van het succes van uw therapie.

Terug naar boven

Ook Accu-Chek® Mobile goedgekeurd door TÜV Rheinland
Alle in Nederland beschikbare producten van Accu-Chek zijn CE gemarkeerd en voldoen volledig aan de ISO 15197:2013 standaard. De Accu-Chek® Mobile, Accu-Chek® Aviva Expert, Accu-Chek® Performa, Accu-Chek® Aviva Combo en Accu-Chek® Aviva Insight zijn bovendien goedgekeurd door TÜV Rheinland.

Accu-Chek-verzekerd.nl geeft snel en eenvoudig inzicht in de vergoeding
De Accu-Chek® bloedglucosemeters zijn bewezen hulpmiddelen om regie over jouw leven met diabetes te krijgen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden die meters dan ook geheel of gedeeltelijk. Wil je weten of jouw bloedglucosemeter wordt vergoed? Meer info

Lancering Accu-Chek Smart Pix Software 3.0
Graag introduceren we de nieuwe versie van Accu-Chek Smart Pix Software: versie 3.0. Deze versie omvat een aantal veranderingen ten opzichte van de vorige versies. De veranderingen hebben de kern van Accu-Chek Smart Pix Software niet veranderd, maar wel het gevoel en het gemak. Lees meer

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.