Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Accu-Chek Professional

Welkom bij Accu-Chek Professional, de Accu-Chek website voor medische professionals. Na gebruik van de inlogcode treft u hier een overzicht van de producten en diensten van Accu-Chek.

Professional login

Diabetes Plus punt

Een ‘Diabetes Plus punt’ apotheek is een apotheek die extra kennis in huis heeft op het gebied van diabetes en zelfcontrole. Van een Diabetes Plus punt apotheek mag de consument dan ook méér verwachten op het gebied van diabetes.

Diabetes Plus punt login

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Wat is diabetes?

Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met diabetes en er wordt voorspeld dat dit cijfer zal oplopen tot 438 miljoen in 20301. Hoewel het leven van bijna 6,4% van de wereldbevolking door diabetes beïnvloed wordt, weten de meeste mensen heel weinig over deze ziekte.

Het aantal Nederlanders van wie bekend is dat ze diabetes hebben ligt rond de 750.000. Daarnaast zijn er nog zo'n 250.000 mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Jaarlijks wordt er in Nederland bij ca. 70.000 mensen diabetes geconstateerd².

Er zijn 2 typen diabetes:

Type 1 diabetes
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline spuiten om de bloedglucose op peil te houden. Zonder toediening van insuline treedt een levensbedreigende situatie op.

Type 2 diabetes
Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog. Diabetes type 2 heeft een lange aanloop waarin ongemerkt al dingen misgaan in het lichaam. Soms duurt het jaren voordat het echt tot diabetes komt. Veel mensen hebben dan ook al heel lang overgewicht, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

1 Bron: IDF. Beschikbaar op: http://www.idf.org/sites/default/files/The_Global_Burden.pdf. Geplaatst: 11 februari 2013.
2 Bron: Diabetesvereniging Nederland. Beschikbaar op: www.dvn.nl/diabetes/in-cijfers. Geplaatst: 11 februari 2013.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes vertegenwoordigt meer dan 90% van alles diabetesgevallen. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier, een klein orgaan achter de maag, onvoldoende insuline aan en is het lichaam minder gevoelig voor insuline (dit heet ‘insulineresistentie’). Bij dit type diabetes maakt de alvleesklier weliswaar nog insuline aan, maar dit is onvoldoende. Er ontstaat een tekort aan insuline, waarbij twee factoren een rol spelen. Het gaat namelijk zowel om de hoeveelheid insuline die nog wordt aangemaakt door de alvleesklier, als om de ongevoeligheid van de cellen voor de insuline (de zogenoemde ‘insulineresistentie’). Wanneer het lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline, moet er extra veel insuline aangemaakt worden om alle glucose in de cellen te krijgen. De twee factoren versterken elkaar dus ook nog eens.

Type 2 diabetes komt meestal voor bij oudere mensen, maar kan voorkomen bij alle leeftijden. Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans op het krijgen van type 2 diabetes.

Niet iedereen heeft een even grote kans om diabetes type 2 te krijgen. Sommige mensen lopen een hoger risico dan anderen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

  • overgewicht, vooral rond de buikstreek
  • een gestoorde vetstofwisseling
  • familieleden met diabetes
  • een (langdurig) hoge bloeddruk
  • zwangerschapsdiabetes (zelf gehad of een moeder die zwangerschapsdiabetes heeft gehad)
  • roken

Mensen van bepaalde etnische afkomst hebben naar verhouding een grotere kans op diabetes type 2, met name:

  • mensen van Surinaams-Hindoestaanse afkomst
  • mensen van Turkse afkomst
  • mensen van Marokkaanse afkomst

Aangezien type 2 diabetes zich langzaam ontwikkeld en vaak moeilijk te detecteren valt, wordt de diagnose niet gesteld totdat er zich verschillende complicaties voordoen.Eén derde van alle mensen met diabetes weet dit niet. Soms duurt het jaren voordat het echt diabetes is, of voordat de diagnose wordt gesteld.

Er zijn verschillende fases in de behandeling van diabetes type 2. Dit kan gebeuren door het volgen van dieet en meer lichaamsbeweging, oraal toe te dienen medicatie, of insuline-injecties. Soms is ook een combinatie, desondanks een combinatie van deze therapieën het meest ideaal. Zelfcontrole van uw bloedsuiker kan helpen bij de beoordeling van het succes van uw therapie.

Terug naar boven

Nieuw! Accu-Chek Insight systeem
Accu-Chek heeft een complete oplossing voor insulinepomptherapie ontwikkeld waarbij flexibiliteit en eenvoud centraal staan: Accu-Chek Insight. Het Accu-Chek Insight systeem biedt bloedglucose controle, bolusadvies, insulinetoediening en data management in één. Lees meer

Reactie Diagned op berichten DVN over zorgen kwaliteit glucosestrips

Diagned heeft kennis genomen van de berichten in de media naar aanleiding van de door de DVN geuite zorgen over de kwaliteit van glucosestrips. De Wet op de Medische Hulpmiddelen stelt strenge eisen aan bloedglucosemeters en teststrips. Fabrikanten van deze producten, waaronder Roche Diabetes Care - verenigd in Diagned - staan er voor in dat de meters en strips die zij op de markt brengen aan al deze wettelijke eisen voldoen. Zorgverzekeraars stellen in Nederland bovendien ook nog aanvullende eisen met betrekking tot kwaliteit en betrouwbaarheid van meters en strips. Ook aan deze aanvullende eisen wordt door de leden van Diagned voldaan. Lees meer.

Meld u aan voor de Accu-Chek
e-mail nieuwsbrief!

Heeft u zich al aangemeld voor de Accu-Chek e-mail nieuwsbrief? Accu-Chek Nieuws wordt iedere 6 weken verzonden naar abonnees. Wilt u de digitale nieuwsbrief ook ontvangen?
Meld u dan nu aan!

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.