Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Wat is prediabetes en wat kun je eraan doen?

Het stadium vóór diabetes type 2 noemen we prediabetes. In deze fase is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het zich niet verder ontwikkelt tot suikerziekte. Maar wat is prediabetes precies en hoe behandel je het? Je leest het in deze blog.

Wat is prediabetes?

Prediabetes is dus de fase voor type 2. In deze fase is het glucosegehalte in je bloed al hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om te spreken van type 2. Zoals het Diabetes Fonds schrijft, reageert je lichaam in deze fase al minder goed op insuline en heeft het moeite met het verwerken van bloedsuiker. In dit stadium heb je dan ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Daarbij loop je volgens Diabetesvereniging Nederland risico op hart- en vaatziekten en kunnen je ogen beschadigen. Prediabetes kan zich verder ontwikkelen tot type 2, maar dit hoeft niet!

Symptomen prediabetes

De symptomen zijn in het voorstadium soms lastig te herkennen. Wel lijken de klachten over het algemeen erg op die van type 2.

 • Vaak dorst
 • Frequent urineren
 • Wazig zicht
 • Vermoeidheid
 • Slecht genezende wondjes
 • Jeuk
 • Zoete smaak in de mond

In veel gevallen vertoont iemand geen duidelijke symptomen. In dat geval is het alleen te herkennen aan een te hoge bloedsuikerspiegel en een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte.

Oorzaken

De precieze oorzaak is niet bekend. Wel weten we dat meerdere factoren de kans op het ontwikkelen van prediabetes verhogen. Zo spelen overgewicht, leeftijd en erfelijkheid een belangrijke rol.

Lees ook: Dit zijn de gevolgen van diabetes

Een andere belangrijke oorzaak is een ongezonde levensstijl. Alcoholgebruik, roken, ongezonde voeding en te weinig beweging zijn boosdoeners. Het voordeel hiervan is dat je zelf wat kunt doen om verdere ontwikkeling tot type 2 te voorkomen!

Prediabetes omkeren: zo doe je dat

Verreweg de meest effectieve manier om diabetes type 2 te voorkomen, is door je levensstijl permanent te veranderen. Zorg goed voor je lichaam, vermijd stress, drink met mate en stop met roken.

Eet gezond

Een gezonde levensstijl begint met goede voeding. Zorg dat je gevarieerd eet en je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Beperk daarbij het eten van verzadigd vet. Laat vlees, koekjes, snacks en sauzen dan ook zoveel mogelijk staan.

Een gezonde levensstijl begint met goede voeding. Zorg dat je gevarieerd eet en je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Beperk daarbij het eten van verzadigd vet. Laat vlees, koekjes, snacks en sauzen dan ook zoveel mogelijk staan.

Een gezonde levensstijl begint met goede voeding. Maar wat is “goede voeding” precies? Er is tegenwoordig heel veel informatie te vinden en dat kan soms best overweldigend zijn.  Voor mensen met prediabetes wordt aangeraden om net als iedereen de richtlijn gezonde voeding te volgen. Wat houdt deze richtlijn in?

Eet vooral dit:

 • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. 
 • Eet dagelijks groente (200 gram), fruit (200 gram), volkoren producten (90 gram), ongezouten noten (15 gram) en enkele porties zuivel.
 • Eet wekelijks peulvruchten en vis (bij voorkeur vette vis)

Vervang het volgende:

 • Vervang geraffineerde graanproducten voor volkoren producten.
 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
 • Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie

Beperk het eten of drinken van:

 • Beperk het eten van rood vlees en met name bewerkt vlees.
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.
 • Beperk de inname van zout tot maximaal 6 gram per dag.

En eet je langere tijd minder vet, dan krijg je ook minder calorieën binnen, waardoor je afvalt. Overgewicht kan immers ook een oorzaak zijn van (pre)diabetes.

Beweeg voldoende

We zitten vaak uren op een dag stil, zonder dat we het in de gaten hebben. Zorg dan ook dat je elke dag minimaal een halfuur beweegt. Breng een bezoek aan de sportschool, schrijf je in bij een sportclub of ga gezellig een stukje wandelen of fietsen met een vriend of vriendin! Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt.

Vermijd ongezonde gewoontes

Vind je het gezellig om af en toe een drankje te drinken? Probeer je alcoholgebruik zoveel mogelijk te beperken. Om type 2 te voorkomen, is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl naleeft, en daar past (overmatig) alcoholgebruik niet bij.

En wist je dat een roker maar liefst 50% meer kans heeft om type 2 te ontwikkelen? Stop dan ook meteen met roken! Dit is vaak niet zo makkelijk. Je huisarts heeft verschillende opties die je kunnen helpen om te stoppen. Jíj hebt de regie over je eigen levensstijl.

Meer weten?

Heb je behoefte aan meer informatie over diabetes? Op onze website vind je meer informatie over de verschillende soorten. Lees ook gelijk onze blogs en ontdek bijvoorbeeld hoe je omgaat met diabetes vooroordelen. Veel leesplezier!