BEN JE KLAAR VOOR DE CLOSED-LOOP MODUS?

Ondertussen weet je al het een en ander over het geautomatiseerde insulinetoedieningssysteem (AID), of de closed-loop-controle, en je vraagt je misschien af of het nu tijd is voor de volgende stap: dit uitproberen. Deze blog gaat over bepaalde dingen die je moet weten voor je start. Het is belangrijk om enerzijds de basics van de closed-loop modus en anderzijds enkele aspecten van het specifieke systeem dat jij zal gebruiken te kennen.


 

are_you_ready_shutterstock

WAT MOET IK WETEN VOOR IK EEN CLOSED-LOOP-CONTROLESYSTEEM UITPROBEER?

Dit zijn een paar praktische aanwijzingen om je te helpen het meeste te halen uit een closed-loop-controlesysteem:

  • glucosemonitoring: gebruik je al een tijdje een continu glucosemonitoring (CGM)-systeem? Mooi, als je de CGM-technologie in de vingers hebt, zal dat het leerproces vergemakkelijken als je het algoritme en misschien ook een nieuwe pomp toevoegt aan de mix. Als je CGM nog niet kent, bespreek dan met je diabetesteam of het een goed idee is om eerst vertrouwd te raken met CGM vooraleer je start met de closed-loop modus;

  • basale waarden: voor sommige closed-loop-controlesystemen moeten je basale waarden gefinetuned zijn voor je start; andere kunnen je basale waarden aanpassen op basis van de gegevens van de afgelopen dagen. Als je een systeem zal gebruiken dat afhangt van basisinstellingen, loont het de moeite om enkele nuchtere basale checks uit te voeren in de weken voor je je closed-loop-controlesysteem krijgt. Als je nog geen pomp draagt, bespreek dan met je zorgteam of het nuttig is om je vertrouwd te maken met insulinepomptherapie voordat je een closed-loop-controlesysteem gaat gebruiken;

  • algoritme: de logica die ingebouwd zit in closed-loop-controlesystemen verschilt van systeem tot systeem, dus is het belangrijk om een idee te krijgen van hoe je closed-loop-controlesysteem ‘denkt’. Als je verwachtingen gebaseerd zijn op informatie, zal je waarschijnlijk beter begrijpen hoe het closed-loop-controlesysteem werkt en waarmee het je kan helpen, in plaats van gefrustreerd te raken door eventuele beperkingen ervan;

  • back-upplan: je moet weten wat je closed-loop-controlesysteem zal doen als (bijvoorbeeld) je CGM-sensor geen gegevens meer doorstuurt, of wat je moet doen als je pomp aan vervanging toe is. Het lukt misschien om in enkele uren je CGM weer paraat te krijgen, maar aan een vervangpomp met garantie raken, kan een paar dagen duren. Daarom moet je niet alleen bloedglucoseteststrips en een goedwerkende bloedglucosemeter bij de hand hebben, maar is het ook belangrijk de klassieke regels van pomptherapie te volgen: langwerkende insuline ter beschikking hebben, weten hoeveel langwerkende insuline je eventueel moet injecteren, een manier hebben om ze toe te dienen en beschikken over een middel (een ander dan je pomp) om snelwerkende insuline te injecteren.

HOE KAN IK MIJ VOORBEREIDEN OP EEN OVERSTAP NAAR EEN CLOSED-LOOP-CONTROLESYSTEEM?

Bespreek zeker eerst en vooral met je diabeteszorgteam wat er verkrijgbaar is en wat zou passen bij jouw doelstellingen voor diabetesbeheer. 

Als je een closed-loop-controlesysteem - of misschien meer dan één - in gedachten hebt, bespreek dan met je diabeteszorgteam wat er anders kan zijn met een closed-loop-controlesysteem dan met je huidige hulpmiddelen. Als je bijvoorbeeld iets eet dat meestal wat tijd vraagt om volledig te verteren (zoals pizza), zal je in een closed-loop-controlesysteem misschien een absorptietijd voor het voedsel kiezen in plaats van een tijd voor de verlengde portie van een combinatiebolus in te stellen. Je kan eventueel een diëtist raadplegen om de absorptietijden van verschillende voedingsmiddelen die je regelmatig eet te bespreken, want die informatie heb je nodig voor je closed-loop-controlesysteem.

Zorg ook dat je weet hoe je je diabetesgegevens kan delen met je diabetesteam en hoe je ze thuis kan inkijken. Net als klassieke insulinepompen zijn closed-loop-controlesystemen geen systemen die je één keer instelt en daarna mag vergeten. Closed-loop-controlesystemen leveren ook meer gegevens dan klassieke pomptherapie met of zonder een CGM, en dat is fantastisch – maar kan technisch wat moeilijk zijn. Zorg dat je computer en/of smartphone zo zijn ingesteld dat je de informatie kan delen die je diabetesteam nodig heeft om suggesties te kunnen doen. Maak dat je kunt samenwerken met je team om je resultaten te analyseren: na verloop van tijd zal je net als met een klassieke pomp mogelijk je instellingen zelf willen verfijnen na controle van je gegevens.

EEN CLOSED-LOOP-CONTROLESYSTEEM LIJKT HEEL WAT WERK MET ZICH MEE TE BRENGEN … LOONT HET DE MOEITE?

Net als voor een insulinepomp tegenover injecties zeggen veel mensen die een closed-loop-controlesysteem hebben gebruikt dat de voordelen duidelijk opwegen tegen de inspanningen. Maar natuurlijk is iedereen met diabetes type 1 anders. Het is belangrijk om samen met je diabeteszorgteam te bekijken of een closed-loop-controlesysteem voor jou waarschijnlijk de juiste keuze is in de nabije toekomst of dat je misschien iets anders moet overwegen dat het midden houdt tussen je huidige hulpmiddelen en een closed-loop-controlesysteem.

Delen