Feesten met een pomp

Deze post geeft een paar tips om het leuk te houden als je uitgaat, of je nu naar een ontspannen feestje bij iemand thuis, een nachtclub of zelfs een trouwfeest gaat.

mensen die feesten tijdens een evenement

Veel mensen vinden dat een pomp meer flexibiliteit en discretie biedt in het beheer van diabetes in sociale situaties zoals feestjes en een nachtje stappen. Deze post geeft een paar tips om het leuk te houden als je uitgaat, of je nu naar een ontspannen feestje bij iemand thuis, een nachtclub of zelfs een trouwfeest gaat.

PLAN EN NEEM JE VOORZORGEN

Zorg dat diabetes geen roet in het eten gooit! Een paar minuten voorbereiding kunnen een groot verschil maken. Dit moet je checken voor je thuis weggaat:

 • Genoeg insuline in je pomp voor de tijd dat je weg bent - houd rekening met zowel je basale behoefte als met bolussen. Verdubbel dan om helemaal zeker te zijn! Misschien moet je je pomp wat vroeger van kant veranderen zodat je veilig langer kan uitgaan;
 • Batterijniveau van de pomp – neem eventueel een extra batterij mee in je handtas of jaszak;
 • Een extra infusieset in je handtas of jaszak;
 • Een bloedglucosemeter - zelfs als je meestal vertrouwt op een CGM kan het handig zijn om een meter, teststrips en een prikapparaat bij de hand te hebben voor als je een probleem zou hebben terwijl je uitgaat of als de batterij van je telefoon leeg zou zijn (als je een CGM-telefoonapp gebruikt);
 • Glucosetabletten of snoepjes voor als je bloedsuiker laag zou staan – vooral als het druk is aan de bar en het even kan duren voor je een gesuikerde frisdrank of een vruchtensap kan bemachtigen;
 • Medische ID - voor het geval er iets onverwachts gebeurt en je niet kunt uitleggen dat je diabetes type 1 hebt. De kans is klein, maar het is een kleine moeite! Op veel plaatsen mag je ook niet zelf eten of drank meebrengen, maar als je je medische ID laat zien, kan dat helpen als je erop wordt aangesproken dat je een kleine hoeveelheid glucosetabletten of snoepjes mee hebt.

WAT NEEM JE?

Een nachtje stappen kan het moment zijn voor heerlijke drankjes, vooral cocktails. Hier vind je een paar tips om binnen je streefwaarden te blijven:

 • Als je zin hebt in iets nieuws, is het belangrijk dat je het effect op je glucosegehalte in de gaten houdt. Misschien heb je later minder insuline nodig (zie hieronder), maar zoete, gemengde drankjes kunnen je koolhydraten de hoogte in jagen. Als een drankje normaal gezien wordt bereid met gewone frisdrank, kan je vragen dat ze voor jou de suikervrije versie gebruiken; als ze geen suikervrije frisdrank hebben, en vooral als het drankje ook vruchtensap bevat, dien dan zeker een kleine bolus toe om een suikerpiek te vermijden;
 • Wissel alcoholische dranken af met een glas water. Spuitwater met een citroenpartje heeft iets meer pit dan water zonder prik en het kan je vochtgehalte op peil helpen te houden, wat betekent dat je de volgende ochtend misschien frisser wakker wordt.

PARTYTRICKS: INNOVATIEVE POMPFEATURES

Afhankelijk van het type pomp dat je gebruikt, kunnen snelle bolussen en tijdelijke basale dosissen je helpen om je diabetes onder controle te houden als je je eens laat gaan. Dat doe je zo:

 • Snelle bolus. Fantastisch als je iets aanhebt waardoor je de pomp moeilijk van onder je outfit kunt halen, of als je niet wilt dat anderen je pomp kunnen zien. Als je weet welke dosis je wilt toedienen, kan je met de snellebolusfunctie een bolus toedienen door je pomp alleen maar aan te raken, zonder naar het pompscherm te kijken; 
 • Als je de Accu-Chek Insight pomp gebruikt, kun je met de mySugr-app via een Android-smartphone een bolus toedienen in minder tijd dan je nodig hebt om een tekstbericht te versturen; 
 • Tijdelijke basale dosis: als je een paar drankjes op hebt, kan je ’s nachts gevoeliger zijn voor insuline en dat kan een groter risico op hypo’s inhouden. Tijdelijk een basale dosis instellen om ‘s nachts minder insuline te krijgen, kan helpen.

We zijn allemaal anders, dus bespreek met je diabeteszorgteam wat voor jou persoonlijk het beste plan is en raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je pomp voor meer informatie over het gebruik van de pompfeatures.

Delen