Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Misverstanden over diabetes

 

Voor veel mensen is het er onduidelijk wat diabetes nu precies inhoud. En gelukkig maar, want dit betekent dat ze zelf geen diabetes hebben en waarschijnlijk ook niemand van wie ze houden. Toch is het soms best lastig als mensen bepaalde dingen tegen je zeggen over je diabetes of als ze hun eigen conclusies gaan trekken wat betreft jouw gezondheid. In deze blog noem ik de meest voorkomende misverstanden die ik heb gehoord over diabetes.

‘’Heb jij diabetes? Maar je bent nog zo jong!’’

Deze opmerking krijg ik best wel vaak te horen. Mensen hebben bij diabetes vaak diabetes type 2 in hun hoofd. En het klopt dat je die vorm van diabetes vaak op oudere leeftijd krijgt. Vandaar dat het ook wel ‘’ouderdomsdiabetes’’ wordt genoemd. Helaas is dit bij diabetes type 1 niet het geval. Dit wordt juist vaak op jonge leeftijd geconstateerd.

‘’Maar je bent toch helemaal niet dik?’’

Ook dit krijg ik vaak te horen. En nee, ik ben niet te dik en ik was al helemaal niet te dik toen ik de diagnose op negenjarige leeftijd te horen kreeg. Ook hierbij denken mensen vaak weer aan diabetes type 2. Het klopt dat overgewicht vaak een rol speelt bij diabetes type 2, maar ook bij deze vorm hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn ook andere factoren die diabetes type 2 veroorzaken.

‘’Mag je dat wel eten?’’

Ik denk dat ik deze opmerking het meest te horen krijg. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als kind ergens was en dat er een mevrouw langs kwam met de koektrommel. Ze sloeg mij over en zei: ‘’Oh jij mag geen koekje natuurlijk’’. Ergens kan ik me wel in deze opmerking vinden. Als je niet beter weet dan. Vroeger was het ook zo dat je bijna geen suiker mocht eten of drinken. Je spoot op vaste tijden en verder hield je je aan een koolhydraatarm dieet. Gelukkig is dit niet meer zo! In deze tijd is de behandeling zo ingesteld dat je kan eten wat je wilt. Natuurlijk moet je blijven opletten en moet je altijd koolhydraten berekenen, zodat je de insuline hierop af kan stellen. Maar dat koekje uit die koektrommel? Dat mag echt wel! Dus sla nooit zomaar iemand met diabetes over als je langs komt met de koektrommel, want wij houden net zoveel van koekjes als jullie!

Begrijpelijk

Ik wil nogmaals aangeven dat ik deze opmerkingen wel begrijp. Als ik geen diabetes zou hebben, dan had ik er ook weinig van af geweten. Dan was ik misschien wel die vrouw met de koektrommel geweest die het kind met diabetes over zou slaan. Er is ook gewoon nog veel onbekend over deze vervelende ziekte. En wat ik ook lastig vind, is dat er op tv vaak wordt gesproken over diabetes, waarbij ze dan diabetes type 2 bedoelen. Zo blijft het onduidelijker dat diabetes type 1 echt wel wat anders is dan diabetes type 2! Beide rot ziektes, maar wel verschillend.

Hoor jij ook weleens opmerkingen die helemaal niet kloppen? En wat doe je dan? Lach je erom of ga je eropin? Laat het me weten. Ik ben benieuwd!

Related Articles

Delen

Opgeslagen onder: