Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Gevolgen van diabetes

Een goede basiskennis over diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid.

Gevolgen diabetes

Heb je diabetes? Dan zal het je niet verbazen dat jouw leven verandert. Diabetes is een ernstige aandoening, maar gelukkig wel goed behandelbaar. Dat is echter niet altijd makkelijk. Je zult namelijk altijd en overal rekening moeten houden met je bloedsuikerspiegel. Doe je dat niet, dan kan dat invloed hebben op je hele lichaam. Wat zijn de gevolgen van diabetes? En nog belangrijker: hoe voorkom of beperk je ze?

De meest voorkomende gevolgen van diabetes

 • Vermoeidheid
 • Oogproblemen – niet scherp zien, wazig of troebel zien, dubbel zien, oogontsteking of algehele pijn aan de ogen
 • Voetproblemen – koude en/of tintelende voeten, minder gevoel, verkleuringen aan voet/tenen, moeilijk genezende wondjes of zelfs een rode, gezwollen voet
 • Hart- en vaatziekten - verhoogde kans op hart- en vaatziekten
 • Nierproblemen - verhoogde kans op nierziekten
 • Zenuwproblemen – pijn, tintelingen, gevoelloosheid, zweetaanvallen, evenwichtsproblemen, minder spierkracht in de benen
 • Maag- en darmproblemen – verstopping, opgeblazen gevoel, misselijkheid en overgeven, diarree
 • Huidproblemen – dikke of droge huid, schimmelinfecties, irritatie en vetophopingen op spuitplekken en verkleuringen van de huid
 • Hersenproblemen - grotere kans op dementie
 • Seksuele problemen – vrouwen; pijnlijkere, minder gevoelige vagina en mannen; erectieproblemen
 • Gewrichtsproblemen – lastig kunnen bewegen van de vingers, maar ook polsen, ellebogen en rug kunnen pijnlijke lichaamsdelen zijn
 • Tandproblemen – sneller ontstoken tandvlees en langzamere genezing van wondjes in de mond met mogelijk ook als gevolg een slechte adem
 • Depressie - deptressies komen twee keer zo vaak voor als bij mensen zonder diabetes

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Het is begrijpelijk als je schrikt van de vele complicaties die diabetes kan veroorzaken. Besef echter wel: veel lichamelijke problemen kun je zelf voorkomen. Je komt al een heel eind door genoeg te bewegen, gezond te eten, je gewicht onder controle te houden en te stoppen met roken. Controleer jezelf regelmatig en ga regelmatig op controle bij je zorgverleners. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen, en de meeste problemen kunnen echt voorkomen worden.

Een lage bloedglucosewaarde (hypo)

Wanneer je diabetes hebt, kan het voorkomen dat je op een bepaalde moment een te lage bloedglucosewaarde hebt. Dat noemen we een hypoglykemie, ook wel ‘hypo’. Dit is niets raars, de hoeveelheid suiker in je bloed verandert namelijk voortdurend onder invloed van bijvoorbeeld voeding, beweging, emoties, stress en algehele gesteldheid. Te grote wisselingen in de bloedsuikerspiegel kunnen op den duur echter voor lichamelijke problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om de kenmerken van een hypo bij diabetes te herkennen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen.

Diabetes hypo en hyper: het verschil

Mensen met diabetes kunnen zowel last krijgen van een hypo en hyper (hoge bloedglucosewaarde). Beiden hebben betrekkingen op schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Bij een hypo geldt echter dat deze te laag is, terwijl hyperglycemie, kortweg ‘hyper’ wordt gebruikt als aanduiding van te veel glucose in het bloed. Een hypo en hyper kunnen bij diabetes voor lichamelijke klachten zorgen. Heb je diabetes, dan ligt een goede bloedglucosewaarde tussen de dan 4 – 8 mmol/l1. Er wordt gesproken van een hypo wanneer je bloedglucosewaarde lager is dan 4 mmol/l. Je hebt een hyper als je bloedglucosewaarde boven de 10 mmol/l is.

De symptomen van een hypo

Het is belangrijk om een hypo te leren herkennen, zodat je voortaan tijdig kunt ingrijpen. Negeer je de symptomen, dan kan een hypo uitmonden in een serieuze hypoglycemische coma: acute complicaties zorgen er dan voor dat je het bewustzijn verliest. Onbehandelde hypoglykemie kan tevens leiden tot epileptische aanvallen en schade aan de hersenen. Deze serieuze gevolgen kunnen meestal gelukkig voorkomen worden wanneer je alert bent op de volgende zaken:

 • Eén van de eerste verschijnselen van een hypo is een hongergevoel.
 • Negeer je het hongergevoel, dan kun  je bleek en prikkelbaar worden, het koud hebben en last krijgen van zweverig gevoel, beven, wazig zien, misselijkheid, vermoeidheid, trillen en soms hartkloppingen. Een duidelijk signaal dat het tijd is om in te grijpen.
 • Blijft de glucosewaarde verder dalen, dan verergeren de klachten: je reactievermogen vertraagt, jewordt licht in het hoofd, je kunt onduidelijk gaan praten, duizelig worden, slaperig worden en steeds slechter gaan zien. In ernstige gevallen kun je bewusteloos raken.

De precieze symptomen van een hypo kunnen per persoon en per keer verschillen.

Hypo bij diabetes: zo ontstaat het

Bij een hypo heb je te weinig glucose in je bloed. Deze ontstaat natuurlijk niet zomaar. Zogenaamde triggers zijn te weinig eten, heftige inspanning, fors alcoholgebruik of het spuiten van te veel insuline. Bij gezonde mensen wordt de insuline-afgifte bij een dalend glucosegehalte verminderd. Spuit je insuline of gebruik je tabletten, dan kan het zijn dat de insuline-afgifte niet goed gereguleerd wordt. Kortom: er is dan veel meer insuline in het bloed dan nodig is voor het verwerken van de hoeveelheid bloedglucose. Het gevolg: een hypo.  Het is altijd goed om na te gaan wat de hypo heeft veroorzaakt, zodat je dit soort ongemakken in de toekomst kunt voorkomen. Ben je recentelijk veel afgevallen? Let dan op. Het is belangrijk om met je huisarts te bespreken of de dosis van je medicatie aangepast moet worden. Dit om hypo’s te vermijden.

Wat te doen bij een hypo

Een hypo wordt verholpen door ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarde stijgt tot normale hoogte. Controleer dus allereerst je bloedglucose. Blijkt deze te laag? Dan kun je deze verhogen door koolhydraten te nuttigen: suiker, brood of glucosetabletten eten kan helpen, evenals het drinken van suikerhoudende frisdranken. Het is aan te raden om daarna ook nog een kleine maaltijd te nuttigen. In ernstige gevallen zal je partner of iemand in je omgeving glucagon moeten spuiten. Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier, net als insuline. Glucagon verhoogt de bloedsuikerspiegel wanneer deze te veel zakt. Wanneer je buiten bewustzijn raakt, is het belangrijk dat iemand een arts te waarschuwt. En dat er iemand bij je in de buurt blijft. Is de hypo verholpen? Het is volkomen normaal dat je je een tijdje moe blijft voelen en dat je eventueel last hebt van hoofdpijn, misselijkheid en braken. Mogelijk weet je ook niet meer precies wat er gebeurd is. Probeer wel een beetje te eten en heb je vragen of vermoedens dat het toch niet goed gaat, neem dan vooral contact op met de huisarts.

De symptomen van een hyper

Als je bloedglucosewaarde boven de 10 mmol/L komt, dan heb je een hyper. Dat merk je aan:

 • Vaak plassen
 • Veel dorst hebben en houden
 • Vermoeid zijn
 • Plotselinge humeurigheid; snel boos worden
 • Misselijk zijn of overgeven
 • Alles voelt vervelend

Wat te doen bij een hyper

Het lichaam wil zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken, door veel plassen. Veel blijven drinken (maar niets zoets!) helpt daarbij. Ook beweging is goed, dan verbranden de spieren bloedsuiker. Als je insuline gebruikt, dan moet je meestal extra insuline bijspuiten.Als de hyper steeds erger wordt, kun je flauwvallen of zelfs in coma raken. Bij een heel ernstige hyper heb je een diepe ademhaling en je adem kan naar aceton ruiken. Bel dan meteen 112.

De gevolgen van een hypo of hyper

Het is niet erg als je een enkele keer een hypo of een hyper hebt. Maar als het vaak gebeurt, heb je misschien een andere behandeling nodig. Overleg met je arts of diabetesverpleegkundige wat voor jou kan helpen. Vooral een hoge bloedsuikerspiegel kan na een lange tijd zorgen voor veel problemen in het lichaam.