Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Accu-Chek Professional

Welkom bij Accu-Chek Professional, de Accu-Chek website voor medische professionals. Na gebruik van de inlogcode treft u hier een overzicht van de producten en diensten van Accu-Chek.

Professional login

Diabetes Plus punt

Een ‘Diabetes Plus punt’ apotheek is een apotheek die extra kennis in huis heeft op het gebied van diabetes en zelfcontrole. Van een Diabetes Plus punt apotheek mag de consument dan ook méér verwachten op het gebied van diabetes.

Diabetes Plus punt login

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Wat is diabetes?

Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met diabetes en er wordt voorspeld dat dit cijfer zal oplopen tot 438 miljoen in 20301. Hoewel het leven van bijna 6,4% van de wereldbevolking door diabetes beïnvloed wordt, weten de meeste mensen heel weinig over deze ziekte.

Het aantal Nederlanders van wie bekend is dat ze diabetes hebben ligt rond de 750.000. Daarnaast zijn er nog zo'n 250.000 mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld. Jaarlijks wordt er in Nederland bij ca. 70.000 mensen diabetes geconstateerd².

Er zijn 2 typen diabetes:

Type 1 diabetes
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem de oorzaak is. Normaal ruimt de afweer alleen ziektes op in je lichaam. Bij diabetes type 1 vergist het afweersysteem zich. Het vernielt per ongeluk je cellen die insuline aanmaken. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline spuiten om de bloedglucose op peil te houden. Zonder toediening van insuline treedt een levensbedreigende situatie op.

Type 2 diabetes
Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog. Diabetes type 2 heeft een lange aanloop waarin ongemerkt al dingen misgaan in het lichaam. Soms duurt het jaren voordat het echt tot diabetes komt. Veel mensen hebben dan ook al heel lang overgewicht, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

1 Bron: IDF. Beschikbaar op: http://www.idf.org/sites/default/files/The_Global_Burden.pdf. Geplaatst: 11 februari 2013.
2 Bron: Diabetesvereniging Nederland. Beschikbaar op: www.dvn.nl/diabetes/in-cijfers. Geplaatst: 11 februari 2013.

Hypoglykemie

Bij een goede ‘diabetesinstelling’ heeft u een bloedglucosewaarde tussen 4 en 8 mmol/l. Maar komt de bloedglucosewaarde beneden de 4 mmol/l, dan is er sprake van hypoglycaemie (ook wel een ‘hypo’ genoemd). Bij een hypo is de balans tussen de drie factoren insuline, voeding en beweging verstoord. De onderlinge verhouding klopt niet meer, wat veroorzaakt kan zijn door:

 • Te veel insuline: In dit geval zal uw bloedglucosewaarde te ver dalen. Dit kan zijn doordat u te veel insuline heeft gespoten, maar het is ook mogelijk dat u te veel bloedglucoseverlagende tabletten heeft ingenomen (waardoor uw lichaam te veel insuline aanmaakt).
 • Te veel beweging: Bewegen is gezond. Toch kunt u ook te veel bewegen in verhouding tot de hoeveelheid insuline of voeding die uw lichaam nodig heeft. Het resultaat hiervan is dat uw bloedglucosewaarde te ver daalt.
 • Te weinig voeding: Als u te weinig koolhydraten eet, terwijl de hoeveelheid insuline en beweging gelijk blijft, zal uw bloedglucosewaarde te sterk dalen. Er is dan simpelweg onvoldoende glucose in uw bloed voor de cellen.
 • Stress, emoties en spanningen.

Nu u weet wat de mogelijke oorzaken van een hypo kunnen zijn, wordt het eenvoudiger om een hypo te voorkomen. Toch zal dit niet altijd lukken. Het is dan ook goed om de signalen van een hypo te kunnen herkennen. De volgende signalen kunnen duiden op een hypo:

 • Bleekheid
 • Trillen/beven
 • Duizeligheid
 • Hongergevoel
 • Tintelingen in tong of lippen
 • Moeheid
 • Stemmingswisselingen
 • Transpireren
 • Wazig zien
 • Hoofdpijn
 • Concentratieverlies
 • Een onrustig gevoel
 • Bewustzijnsverlies

Deze signalen zijn niet voor iedereen even sterk, bovendien neemt het ‘gevoel’ ervoor af als u vaak een hypo hebt. Het is dan ook goed om altijd alert te blijven en uw bloedglucosewaarde regelmatig te controleren.

Wat moet u doen om een hypo op te vangen?

 • Neem 15 tot 20 gram ‘snelle koolhydraten’. Ideaal is glucose, zoals bijvoorbeeld 6 Dextro’s) of 3 eetlepels limonadesiroop aangelengd met water.
 • Controleer na 15 tot 20 minuten opnieuw uw bloedglucosewaarde. Wanneer deze onvoldoende is gestegen, is het verstandig om nogmaals 15 tot 20 gram snelle koolhydraten in te nemen.
 • Als het nog minimaal twee uur duurt voor de volgende maaltijd, is het verstandig een kleinigheid extra (zoals een plak ontbijtkoek, een evergreen of een stuk fruit) te gebruiken. Het beste is iets te kiezen waar geen vetten in zitten vanwege de trage opname in het bloed én de calorieën.
 • Probeer de oorzaak van de hypo te achterhalen. Met behulp van deze informatie kan de behandeling eventueel worden bijgesteld.

Het kan zijn dat u door een hypo uw bewustzijn verliest. U bent dan zelf niet in staat de hypo op te lossen. In dat geval is het noodzakelijk dat iemand uit uw omgeving u een Glucagon-injectie toedient. Vraag uw arts of diabetesverpleegkundige of dit voor u van toepassing is. Uw diabetesverpleegkundige kan evt. uw huisgenoten en collegae op het werk instrueren hoe hiermee moet worden omgaan.

Lage bloedsuikerspiegel.

Terug naar boven

Nieuw! Accu-Chek Insight systeem
Accu-Chek heeft een complete oplossing voor insulinepomptherapie ontwikkeld waarbij flexibiliteit en eenvoud centraal staan: Accu-Chek Insight. Het Accu-Chek Insight systeem biedt bloedglucose controle, bolusadvies, insulinetoediening en data management in één. Lees meer

Reactie Diagned op berichten DVN over zorgen kwaliteit glucosestrips

Diagned heeft kennis genomen van de berichten in de media naar aanleiding van de door de DVN geuite zorgen over de kwaliteit van glucosestrips. De Wet op de Medische Hulpmiddelen stelt strenge eisen aan bloedglucosemeters en teststrips. Fabrikanten van deze producten, waaronder Roche Diabetes Care - verenigd in Diagned - staan er voor in dat de meters en strips die zij op de markt brengen aan al deze wettelijke eisen voldoen. Zorgverzekeraars stellen in Nederland bovendien ook nog aanvullende eisen met betrekking tot kwaliteit en betrouwbaarheid van meters en strips. Ook aan deze aanvullende eisen wordt door de leden van Diagned voldaan. Lees meer.

Levering van Accu-Chek® producten
Graag brengen wij u op de hoogte van de status rondom de eerder gecommuniceerde levering van bepaalde Accu-Chek® producten. We zijn blij u te kunnen melden dat we terug zijn op een stabiel leveringsniveau van de Accu-Chek producten zoals u van ons gewend bent. Wij danken u voor uw begrip en zullen ons blijven inzetten om gebruikers van onze Accu-Chek producten naar tevredenheid te ondersteunen. Lees meer

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.