Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Voluit leven met diabetes doe je zo! 

 

Krijg je de diagnose diabetes, dan is dat natuurlijk een grote schok. Er komt een hoop nieuwe informatie op je af en ineens moet je met heel veel dingen rekening houden. Het is heel normaal als je hierdoor even van slag bent, want het is ook niet niks. Toch is het belangrijk dat je je schouders eronder zet en probeert er het beste van te maken. Je kunt nog steeds voluit leven met diabetes. In deze blog bewijzen we dat diabetes absoluut niet de controle hoeft te krijgen over je leven.

Beoefen je favoriete sport

Ben jij een echte sportfanaat en is bewegen jouw uitlaatklep? Ga er dan vooral mee door. Niets houdt je tegen om je favoriete sport uit te voeren, al helemaal je diabetes niet. Er wordt soms onterecht gedacht dat het voor mensen met diabetes niet goed is om te sporten, maar het tegendeel is waar. Beweging is juist heel goed! 

Sporten en diabetes is een perfecte combinatie. Door regelmatig te bewegen daalt je bloedsuikerspiegel, worden de botten en spieren sterker, verhoogt je insulinegevoeligheid en verbrand je suikervoorraden in het lichaam volgens Ziektevrijleven. Ook werkt bewegen goed tegen stress. Een dagelijkse wandeling doet al wonderen.

Lees ook: Actief worden, actief blijven

Tips voor de voorbereiding

Ben je bang voor een hypo tijdens het sporten? Geen zorgen, met de juiste voorbereidingen kun je een hypo voorkomen. Het Diabetes Fonds geeft de volgende tips:

  • Sport niet wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog (groter dan 16mmol/l) of te laag (kleiner dan 5 mmol/l) is;

  • Zorg dat je snelle suiker bij je hebt, zoals dextrose of sportdrank;

  • Breng de sportinstructeur op de hoogte;

  • Draag je medische gegevens bij je.

Reizen met diabetes: reis de wereld rond

Is het jouw grootste droom om de hele wereld rond te reizen? Wil je verre, exotische landen bezoeken met de mooiste culturen? Go for it! Met de nodige voorbereiding is reizen met diabetes net zo goed te doen als voor mensen die geen diabetes hebben. Ga naar dat ene toffe festival waar je al zo lang naartoe wilt of ga backpacken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tips voor de voorbereiding

De voorbereidingen voor een vakantie kunnen stressvol zijn, maar dat hoeft niet. Met de juiste voorzorgsmaatregelen verloopt de reis vlekkeloos. Hieronder een aantal tips:

  • Vraag je zorgverlener om advies;

  • Wees niet zuinig met inpakken, neem extra benodigdheden mee;

  • Meet je bloedsuikerspiegel wat vaker dan normaal;

  • Houd rekening met de tijdzone.

Meer weten? Lees de blog ‘Tips voor op reis’ en ga zonder zorgen op vakantie.

Always look on the bright side of life

Voluit leven met diabetes begint bij jezelf. Allen jíj kunt de regie nemen over je diabetes. Een positieve mindset helpt je om je er op mindere dagen doorheen te slaan. Daarbij zitten er ook wel degelijk positieve kanten aan je diagnose.

Je bent een ster in plannen

Hoeveel insuline heb ik nodig? Ga ik vandaag sporten? Heb ik snelle suikers bij me? Hoe vervelend het ook is om overal op voorbereid te moeten zijn, het maakt wel dat je als geen ander kunt plannen. Dit helpt je niet alleen privé, maar bijvoorbeeld ook op professioneel vlak.

Je hebt veel zelfdiscipline

Alles wat je doet of eet, heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Het vergt dan ook een hoop zelfdiscipline om hier op de juiste manier mee om te kunnen gaan. Onderschat deze eigenschap niet. Een goede dosis zelfdiscipline helpt je om ook op andere vlakken van je leven succesvol te zijn.  

Je bent een doorzetter

Natuurlijk is en blijft diabetes een ziekte die veel van je vraagt. Er zullen dan ook altijd dagen tussen zitten waarbij het wat minder gaat. Deze kleine tegenslagen horen er helaas bij, maar toch ga je altijd door. Je kunt immers niet een dagje vrij nemen van je diabetes. Daarom ben jij een echte doorzetter!

“I may have diabetes, but diabetes does not have me!”

Met deze prachtige quote, afkomstig van Adventures in Websterland, sluiten we deze blog af. Hopelijk hebben we je kunnen overtuigen dat je wel degelijk voluit kunt leven met diabetes. Niets houdt je tegen om jouw droomleven te leiden. Neem de regie over je leven met diabetes!

Share

Filed under: