Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Steun van je omgeving

Niemand hoeft er alleen voor te staan. Of je nu diabetes hebt of mantelzorger bent, het is belangrijk dat je beschikt over mogelijkheden voor emotionele ondersteuning. Als je weet bij wie je voor ondersteuning terecht kunt, dan zal dat je leven een stuk gemakkelijker maken.

Zoek andere mensen met diabetes

Er is bijna niets wat meer troost biedt dan praten met iemand die je begrijpt als je diabetes hebt of geconfronteerd wordt met de diagnose type 1 of type 2 diabetes. Als je niemand met diabetes in je omgeving hebt die deze rol kan vervullen, ga dan op zoek naar een diabetesgroep bij je in de buurt of online. Wat heb je te verliezen? Als je een groep niet leuk vindt, ga je op zoek naar een andere groep, totdat het klikt.

Word lid van de DOC

DOC is de Diabetes Online Community, een bron van inspiratie en ondersteuning, volledig online. Er zijn tientallen mogelijkheden: forums, privégroepen, sociale media, blogs… Overal zijn mensen met diabetes online. Je kunt privégroepen zoeken op sociale media sites zoals Facebook. Of met lotgenoten praten op populaire forums.

Ken je team van zorgverleners

Je hebt samen met je zorgverlener een zorgplan opgesteld voor je diabetescontrole, dus laat deze gezamenlijke inspanning niet zomaar onbenut. Bespreek met wie je contact kunt opnemen als je vragen hebt over je gezondheid en vraag of zij (online) groepen kent voor inspiratie en ondersteuning.

Schakel de school van je kind in

Als je kind diabetes heeft, zorg er dan voor je eigen gemoedsrust voor dat er een team van verzorgers is. Vraag de directeur om een bijeenkomst te regelen met jou en de betrokken docenten die op de hoogte moeten zijn van de behoeften van je kind als gevolg van zijn diabetes. Op internet is er veel informatie te vinden die je hierbij kan helpen. Een waardevolle bron van informatie is bijvoorbeeld http://www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl/ of http://www.diabetesopschool.nl/. Daarnaast is het goed om met de zorgverlener te bespreken hoe de schooldag correct hoort te verlopen. Vervolgens zorg je ervoor dat de school weet wat de dagelijkse behandeling van je kind inhoudt. Laat je vooral niet ontmoedigen. Er is veel te leren tijdens de eerste weken, maar daar is niets mis mee.

Informeer je familie en vrienden

Leven met diabetes betekent dat je anderen in je omgeving die geen diabetes hebben daarover moet informeren. Je hebt misschien het gevoel dat het geen nut heeft, maar blijf informeren, zeg wat je te zeggen hebt en wees duidelijk over welke hulp je wel of niet kunt gebruiken. Na verloop van tijd zal iedereen het wel begrijpen. En als er ooit een noodgeval optreedt, dan weten ze wat ze moeten doen.

6 belangrijke zaken over diabetes die je iedereen kunt leren

  1. Ja, je mag alles eten wat je wilt.
  2. Niet iedereen met diabetes heeft ook overgewicht.
  3. Ja, je kunt prikkelbaar worden als je bloedglucosespiegel daalt.
  4. Er zijn 2 vormen van diabetes en die worden verschillend behandeld.
  5. Voor diabetes is er geen genezing, alleen behandeling.
  6. Hoe ze je kunnen helpen als je bloedglucose laag is.

Share

Filed under: