Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Sjef Cornelissen: “Je wilt toch weten of je goed bezig bent?”

“Door mijn leefstijl aan te passen, hoop ik dat ik een ernstiger stadium kan voorkomen”

De diagnose ‘diabetes type 2’ kan enorm ingrijpend zijn voor mensen. Het vraagt om een verandering van leefstijl en daarnaast om een gedisciplineerd zelfmanagement van de ziekte. Sjef Cornelissen uit ’s-Hertogenbosch kan daarover meepraten. Bij hem is vrij recent de diagnose gesteld en inmiddels monitort hij al enige tijd met behulp van de Accu-Chek Instant bloedglucosemeter en de daaraan gekoppelde mySugr-app zijn bloedglucose.

Aanvankelijk had Cornelissen geen idee dat hij diabetes type 2 had. Hij vermoedde dat de klachten die hij ervoer, onder meer dorst en een droge mond, bijwerkingen waren van de behandeling tegen blaaskanker die hij onderging. “Tot ik het er met mijn broer, die zelf diabetes heeft, over had. Hij vertelde dat de klachten wel erg overeenkwamen met die van hem en dus deed hij bij mij een snelle test. Toen bleek mijn bloedsuiker flink te hoog en ben ik direct naar de huisarts gegaan.”

De juiste weg vinden

Inmiddels is Sjef Cornelissen diabetespatiënt en is het behandeltraject opgezet waarin met medicatie de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd. “Daarnaast kreeg ik de Accu-Chek Instant om mijn bloedglucose te testen en heb ik de mySugr-app op mijn telefoon. Deze helpt me bij het managen van mijn diabetes.” Cornelissen deelt ook de data uit de mySugr-app met de POH/diëtist en zegt het belangrijk te vinden dat deze vanuit professioneel oogpunt meekijkt. “Je wil toch weten of je goed bezig bent. Momenteel test ik gemiddeld eenmaal per dag, soms twee als ik niet zeker ben over iets wat ik gegeten heb. De app kan de HbA1c schatten op basis van de binnenkomende data, maar daar ben ik zelf nog niet aan toegekomen. Omdat mijn blaaskankerbehandeling bij mij nu veel aandacht krijgt en ik deze hulpmiddelen nog maar kort gebruik, ontbreekt de regelmaat van het meten op dit moment nog een beetje. Maar ik wil dat zeker gaan doen. Bij mijn broer is de diabetes al dusdanig gevorderd, dat hij insuline moet spuiten. Door mijn leefstijl aan te passen, hoop ik dat ik dat stadium kan voorkomen. De mySugr-app helpt me mijn weg te vinden bij mijn nieuwe leefstijl.”

Inzicht krijgen

Cornelissen was naar eigen zeggen een enorme zoetekauw die altijd wel iets aan het eten was. Dat doet hij nu niet meer. “Als ik nu iets ‘ongezonds’ neem, doe ik dat bewust. Bijvoorbeeld op een verjaardag. Dan meet ik met de Accu-Chek Instant mijn bloedglucose en hou ik via de mySugr-app in de gaten wat het met me doet. De app helpt me vooral bij het krijgen van inzicht in de impact van voedsel, daar heb ik wel lol in ook. Sommige dingen waarvan ik dacht dat ze gezond waren, bijvoorbeeld eierkoeken, blijken helemaal niet zo goed voor mijn bloedsuiker. Terwijl bijvoorbeeld een tompouce ten opzichte van zo’n eierkoek mee blijkt te vallen. Dus dat moet dan heel af en toe kunnen.”

Een aanrader

Door het gebruik van de Accu-Chek Instant bloedglucosemeter en de mySugr-app heeft Cornelissen zijn waarden al een stuk lager en meer constant zien worden. “Ik gebruik het niet alleen om te zien wat eten doet met mijn bloedglucose, maar ook om de impact van beweging te zien. Het helpt me echt bij het vinden van de juiste balans en een nieuwe leefstijl. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet zo veel kan met dat ‘diabetesmonstertje’ dat geluidjes maakt in de app, voor mij zijn de data genoeg.

Maar mijn kleindochter vindt het wel geweldig als ze het hoort. Dus op die manier wordt zo’n app en ook de manier waarop ik met deze aandoening omga, een beetje onderdeel van de hele familie. Letterlijk overigens, want mijn schoonzus heeft ook diabetes en is op mijn aanraden ook op deze manier met de Accu-Chek Instant en de mySugr-app haar waarden in de gaten gaan houden. Het werkt echt heel makkelijk en goed, ik zou het iedereen aanraden.”

Share

Filed under: