Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Loopen met Diabeloop's DBLG1 closed-loopsysteem: waarom ik hiervoor kies (deel 2)

 

In zijn eerste blog deelde Ronnie waarom hij gekozen heeft voor DBLG1 closed-loop System als hulpmiddel voor het behandelen van zijn bloedsuikers. In deze blog gaat hij in op zijn eerste ervaringen én resultaten met het systeem. Dus… hoe is het om te loopen met DBLG1? 

Het systeem opstarten

Allereerst het opstarten. Dit is slechts een kwestie van het DBLG1 handheld verbinden aan de Dexcom G6 sensor en de Accu-Chek Insight insulinepomp middels een paar klikken. Vervolgens geef je voor de veiligheid nog een basaalprofiel voor de insulinepomp in; hierop valt het systeem terug als de loop niet ‘draait’ (bijvoorbeeld als de verbinding met de CGM lang verbroken is bij een sensorwissel). Tot slot voer je eenmalig je gewicht, totale dagelijkse insulinedosis en de gemiddelde koolhydraten van je maaltijd in. Dit geeft het algoritme een ‘startpunt’ om zijn berekeningen op te baseren. En dan is alleen nog maar op ‘start’ klikken, en daar ging ik. Ik was aan het loopen! 

Voor mij best bijzonder, aangezien ik hiervoor 24 jaar insuline heb toegediend via pennen. De grootste uitdagingen daarbij waren de nachten (hypo’s na sporten in de avond), ochtenden (hogere bloedsuikers door dageraad fenomeen) en insulineresistentie bij het ontbijt (met hogere bloedsuikers tot gevolg). Daarnaast moest ik wel erg vaak prikken in mijn buik (7-10 keer per dag), wilde ik bloedsuikers realiseren waar ik me goed bij voelde. Zou loopen dit voor mij kunnen oplossen? Dat is wat ik stiekem hoopte. 

Terwijl ik de eerste dagen het systeem nauwlettend in de gaten hield, merkte ik dat een deel van deze problemen direct werd opgelost. Stijgende bloedsuikers hoefde ik niet meer te corrigeren middels een extra prik in mijn buik; het algoritme liet de pomp gewoon extra insuline toedienen. En hypo’s? Die heb ik in de hele maand nauwelijks gehad doordat de insulinetoediening veel preciezer is en ook stopt om zo een hypo te voorkomen. Wat heerlijk om die handelingen niet meer te hoeven doen

Echter, het meest baanbrekende voor mij was toch wel hoe goed ik eigenlijk al vanaf dag één slaap dankzij de loop. Het algoritme houdt inmiddels een maand lang al keurig mijn bloedsuiker tussen de 5.0 en 7.0 gedurende heel de nacht. Iets wat ik met pennen maar enkele nachten per week kon realiseren, als ik geluk had. Ook het dageraad fenomeen is daarmee verdwenen. Het systeem verhoogt simpelweg mijn basaal en geeft waar nodig extra insuline om ook in de ochtenden mijn bloedsuikers netjes binnen mijn range te houden. Eindelijk uitgerust naar werk. 

Kwaliteit van leven

Na een maand loopen met DBLG1 merk ik eigenlijk aan alles dat mijn kwaliteit van leven veel hoger is dan voorheen. Ik hoef veel minder achter mijn bloedsuikers aan te rennen en minder te corrigeren middels koolhydraten bij een hypo of correctie bij een hyper. Zolang je het systeem voorziet van zoveel mogelijk en correcte input (maaltijden, koolhydraten, beweging en duur daarvan), weet het algoritme simpelweg veel beter hoeveel insuline ik nodig heb voor zowel mijn basaal, als een groot deel van mijn maaltijden. 

Ik zeg bewust ‘bij een groot deel’, want met ontbijt geef ik zelf tot op heden nog wel aan dat hij best iets meer mag doseren. Hoewel het systeem zelflerend is en de dosering op den duur ophoogt op basis van ervaringen en hypers uit het verleden, doet DBLG1 dit in mijn optiek misschien iets te voorzichtig. Gelukkig kun je dit (mits gewenst) aanpassen in de instellingen én kun je dus altijd zelf aangeven of je het bolusadvies wilt aanpassen, mits gewenst. 

Ook wanneer ik een activiteit aangeef voor na de maaltijd merk ik dat DBLG1 liever voorzichtig is en daarmee de voorkeur heeft dat ik een beetje hoger zit, dan dat ik in een hypo kom. Voor een wandeling van 15 minuten na de lunch gaf hij me de eerste keer niet alleen 1/3e van mijn maaltijddosering, maar wilde hij ook nog eens dat ik 25 gram ‘reddingskoolhydraten’ nam. Dat advies nam ik aan, met een behoorlijke hyper tot gevolg. 

Inmiddels passen de adviezen rondom beweging na een maaltijd al beter bij mij, maar dit kan nog wel een stuk beter. Met krachttraining (mijn favoriete sport) gaat alles gelukkig wel goed. Dit doe ik persoonlijk in de ochtend op een lege maag. In dat geval stijgt mijn bloedsuiker een klein beetje (door de intensiteit), maar dat pakt de loop netjes op. 

De grootste uitdagingen deze maand waren misschien nog wel de momenten waarop ik mijn CGM moest vervangen. Op dit punt zit je namelijk twee uur zonder (in verband met de ‘opwarmtijd’ van de Dexcom G6) en moet je het dus ineens weer even doen zonder ‘buddy’ die je bloedsuikers bijstuurt. Ook is een nieuwe sensor in sommige gevallen gedurende de eerste 24 uur niet geheel accuraat. Loopen voelt dan ineens een beetje als rijden in een sneeuwstorm, terwijl je normaal zo’n duidelijk zicht hebt.

Het toestel/mobieltje waar het algoritme op staat is overigens niet heel erg robuust. Ook had de batterij van mij wel iets langer dan 1,5 dag mee mogen gaan. Maar dit weegt voor mij verder persoonlijk niet zo zwaar. 

So far, so…. 

Het mag duidelijk zijn dat mijn eerste maand met DBLG1 van Diabeloop goed is bevallen. Dankzij de combinatie van een goede CGM, insulinepomp en algoritme slaap ik beter dan ooit tevoren, heb ik nauwelijks hypo’s en ben ik veel minder met mijn diabetes bezig door de dag heen. Your-Loops, het programma waarmee ik de data DBLG1 en mijn bloedsuikers kan terugzien, bevestigt dit ook. 

Het enige verbeterpunt tot nu toe is eigenlijk hoe het algoritme omgaat met de activiteiten die ik invoer, maar dat is gedeeltelijk ook persoonlijk en heeft misschien meer tijd nodig. 

De komende maanden ga ik het systeem wat intensiever testen, bijvoorbeeld op vakantie en door meer te eten voor mijn sportdoelen. Over een tijd kom ik daarom met mijn definitieve mening over DBLG1, maar so far so very good!  

 

Wie is Ronnie?

Ronnie van der Linden (30) heeft zelf 25 jaar type 1 diabetes. Hij woont samen met zijn vriendin in Den Haag. Op zijn blog Ronniesdosis.nl deelt hij tips over hoe je met voeding, beweging, mindset en kennis over diabetes bloedsuikers beter kunt managen.

Zelf gebruikt hij de Dexcom G6 als glucosesensor, Accu-chek Insight insulinepomp en sinds kort Diabeloop's DBLG Closed-Loop algoritme voor zijn behandeling. Zijn favoriete bezigheden zijn krachttraining en uit eten gaan. Verder is Ronnie actief voor JDRF Nederland, een goed doel wat geld ophaalt om onderzoek naar type 1 diabetes te financieren.

 

 

 

 

 

Related Articles

Share

Filed under: