Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Loopen met Diabeloop’s DBLG1 closed-loopsysteem: waarom ik hiervoor kies (deel 1)

 

De ontwikkelingen rondom ‘loop-systemen’ gaan hard. Voor de leek: loopen is het koppelen van een continue glucose monitor (CGM) met een insulinepomp middels een algoritme, wat vervolgens de insulinetoediening voor een groot deel automatiseert en bijstuurt waar nodig. Een mooie ontwikkeling als je het mij vraagt. Want wie wil nu niet het managen van diabetes type 1 zoveel mogelijk uit handen geven? Toch heb ik lang getwijfeld om te gaan ‘loopen’, tot daar DBLG1 System was van Diabeloop. In deze blog deel ik waarom ik heb gekozen om te loopen met dit systeem en in een volgende blog deel wat mijn eerste ervaringen zijn.

Loopen

Voordat ik induik op hoe en waarmee Diabeloop’s DBLG1 System werkt, schets ik graag wat context. Hoewel ik hierboven beschrijf dat met loopen de insulinetoediening voor een deel geautomatiseerd wordt en deze wordt bijgestuurd waar nodig, betekent dit niet dat je niets meer aan de regulatie voor je bloedsuikers hoeft te doen. Je zal nog steeds moeten weten wat je eet en rekening moeten houden met je beweging. Ook moet je nog altijd je koolhydraten invoeren, alvorens het systeem je een bolus(advies) geeft. Maar na één maand loopen kan ik alvast zeggen: ik heb me nog nooit zo ‘vrij’ van diabetes type 1 gevoeld als nu. 

Ik hoor je vragen: “Waarom heb je dan zo lang getwijfeld voordat je ging loopen? Er waren toch al andere loopsystemen beschikbaar vóór DBLG1?” Dat klopt, maar daar zaten wat mij betreft best wat nadelen aan. Het opzetten was lastig (eigen app bouwen), het algoritme was beperkt óf het loopsysteem werkte niet met de Dexcom G6 CGM. Loopen zonder deze CGM is wat mij betreft per definitie een no-go, aangezien dit momenteel de meest accurate CGM is. En hoe beter de kwaliteit van je bloedsuikermetingen, hoe betrouwbaarder een loop-systeem insuline voor jou kan toedienen. Daarnaast hoef je voor deze CGM geen kalibraties te doen middels vingerprikken. Wel zo prettig.

DBLG1

Waarom ik dan heb gekozen voor het Diabeloop DBLG1 System? Allereerst: deze werkt dus wél met de Dexcom G6 CGM voor het meten van bloedsuikers. De insulinetoediening verloopt daarnaast via de Accu-Chek Insight Insulinepomp, een kleine, simpele en gebruiksvriendelijke insulinepomp met voorgevulde insuline-ampullen (lekker praktisch). Maar de belangrijkste reden is wat mij betreft het algoritme zelf, wat op een apart toestel (lees: soort Android-telefoon) staat.

Deze is namelijk voor een groot deel gebaseerd op OpenAPS, het eerste en in de ogen van velen toch wel het beste en meest flexibele loop-algoritme. Aanvullend heeft DBLG1 een ‘zelflerend’ component, waardoor het algoritme leert om te kijken naar jouw persoonlijke routine en zodoende nog beter de insulinetoediening kan personaliseren voor betere bloedsuikers. 

De combinatie van bovenstaande factoren trok me over de streep om te kiezen voor DBLG1.

Wil jij ook graag meer te weten komen over DBLG1 closed-loop? Ga dan naar www.accu-chek.nl/insight-loop.  

 

 

Wie is Ronnie?

Ronnie van der Linden (30) heeft zelf 25 jaar type 1 diabetes. Hij woont samen met zijn vriendin in Den Haag. Op zijn blog Ronniesdosis.nl deelt hij tips over hoe je met voeding, beweging, mindset en kennis over diabetes bloedsuikers beter kunt managen. Zelf gebruikt hij de Dexcom G6 als glucosesensor, Accu-chek Insight insulinepomp en sinds kort Diabeloop's DBLG Closed-Loop algoritme voor zijn behandeling. Zijn favoriete bezigheden zijn krachttraining en uit eten gaan. Verder is Ronnie actief voor JDRF Nederland, een goed doel wat geld ophaalt om onderzoek naar type 1 diabetes te financieren.

 

 

 

 

 

Related Articles

Share

Filed under: