Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

"Ik schaam mij niet voor mijn diabetes type 2". 

Maak kennis met Jessica, één van onze kanjers die leerde leven met diabetes type 2. Ze was niet verrast toen ze in 2014 de diagnose kreeg. De Indiaanse heeft veel familieleden met diabetes, waardoor ze wist dat de kans groot was dat zij de diagnose ook kreeg. 

Bij mySugr vinden we het belangrijk de vele verschillende gezichten en verhalen te laten zien van mensen die leven met diabetes. Daarom gebruiken we echte fotos van echte mensen met diabetes, in plaats van stockfotos. In deze serie stellen we onze toppers graag aan je voor.

1. Wat waren je grootste angsten/zorgen toen je de diagnose diabetes kreeg?

Toen ik de diagnose kreeg, was ik vooral bang voor de complicaties die bij deze ziekte kunnen komen kijken. Ik was ook ongerust over een veelvoorkomend vooroordeel rondom de diagnose. Het is een algemene misvatting dat het wordt veroorzaakt door te veel lekkere dingen te eten, want zelfs bij fitte mensen kan het voorkomen. Het heeft lang geduurd voordat ik de schaamte voor mijn diagnose overwon, vanwege dit vooroordeel.

2. Wat is het moeilijkste aan het leven met diabetes type 2? 

De grootste worsteling bij een dagelijks leven met diabetes type 2 is dat ik altijd bewust moet zijn van hoe bepaalde situaties mijn bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Dit vraagt om een hoop planning. Zo draag ik standaard glucosetabletten of een tussendoortje in mijn tas voor het geval dat mijn bloedsuiker te laag is. Ook moet ik goed bedenken wat ik ga eten en mijn bloedsuiker in de gaten houden als ik iets met alcohol wil drinken.

Daarbij wordt je bloedsuikerspiegel niet alleen door voedsel, maar ook door lichaamsbeweging en stress beïnvloed. Als alleenstaande, werkende ouder is stress vaak onvermijdelijk in zowel mijn privé- als werkleven. Leven met diabetes type 2 heeft mij dus geleerd om niet alleen mijn bloedsuikerspiegel, maar ook mijn stressniveau te beheersen.

Lees ook: Stress zit niet alleen in je hoofd

3. Welk advies zou jij iemand geven die net de diagnose diabetes heeft gekregen?

Ik zou diegene aanraden om niet bang te zijn om hun arts vragen te stellen. Vraag naar informatiebronnen, zoals diabetesorganisaties of een verwijzing naar een voedingsdeskundige. Doe onderzoek en ontmoet anderen die ook leven met diabetes (bijvoorbeeld in social media-groepen).

Zorg er ook voor dat jij en je arts het eens zijn over de behandeling. Wees niet bang om er met familie en vrienden over te praten, want de kans is groot dat je iemand kent die dezelfde diagnose heeft gehad.

4. Is er een diabetes stigma waar je gek van wordt?

Het stigma waar ik gek van word, is dat diabeten geen suiker kunnen eten. Ik haat dat vooroordeel. Ik hoor het de hele tijd, vooral op mijn werk.

5. Wat betekent het woord vrijheidvoor jou op het gebied van diabetes?

Vrijheid betekent voor mij de vrijheid om wel of geen medicijnen te gebruiken. Al sinds mijn diagnose is het mijn doel geweest om mijn diagnose te behandelen met alleen voeding en lichaamsbeweging. Het is niet makkelijk en ik ben er nog niet, maar als ik niet dagelijks medicijnen hoef in te nemen, zou ik me vrijer voelen.

Ik heb geleerd mij niet te schamen om te leven met diabetes type 2 of om mijn verhaal te delen.”

 

Share

Filed under: