Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

 

Ruim een miljoen Nederlanders hebben op dit moment diabetes type 1 of 2. Om tijdig in te kunnen grijpen, is het belangrijk dat je de symptomen goed herkent. Ken jij het verschil tussen diabetes type 1 en 2? Om het onderscheid duidelijk te maken, kijken we in deze blog naar de verschillen met betrekking tot de oorzaken, symptomen en behandelmethoden van de twee typen. Lees snel verder!

De oorzaken van diabetes type 1 en 2

Als we kijken naar de oorzaken, zien we al snel een groot verschil tussen diabetes type 1 en 2. Type 1 wordt ook wel jeugddiabetes genoemd, omdat het zich vaak al op jonge leeftijd ontwikkelt. Het is een auto-immuunziekte waarbij een fout in het afweersysteem ervoor zorgt dat het lichaam de insuline-producerende cellen vernietigt. Het lichaam maakt bij deze diagnose dus helemaal geen insuline meer aan.

Type 2 ontstaat vaak pas op latere leeftijd en heeft daarom de bijnaam ouderdomsdiabetes. Het is geen auto-immuunziekte, maar een aandoening die wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Zoals Leven met Diabetes al schrijft, speelt de combinatie van erfelijkheid, te weinig beweging, ongezonde voeding en roken een grote rol bij de ontwikkeling van deze diagnose. Ook een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn oorzaken van dit type.

In tegenstelling tot type 1 maakt het lichaam bij type 2 nog wel insuline aan, alleen reageert het lichaam er niet goed op. Dit noemen we ook wel ‘insulineresistentie’. Hierdoor haalt het lichaam onvoldoende glucose uit het bloed en gaat het bloedsuikergehalte omhoog. Type 2 is het meest voorkomende type suikerziekte.

De symptomen van de typen

Zoals we hierboven al schreven, wordt type 1 vaak al vroeg herkend. De symptomen van type 2 vallen daarentegen minder op, doordat ze geleidelijk ontstaan. Om het verschil tussen diabetes type 1 en 2 duidelijk te maken, zetten we hieronder de diverse symptomen op een rij.

Symptomen type 1

Een persoon met type 1…

  • Moet vaker plassen

  • Heeft meer dorst

  • Is snel moe en futloos

  • Voelt zich misselijk en beroerd

  • Valt snel af

  • Heeft veel honger of juist helemaal niet

  • Kan slechter of wazig gaan zien

Symptomen type 2

Een persoon met type 2 vertoont dezelfde symptomen als hierboven, alleen ontstaan ze geleidelijk. Daarbij kunnen zich bij type 2 nog een aantal andere symptomen voordoen.

  • Krijgt pijn in de benen tijdens het lopen

  • Heeft last van benauwdheid

  • Heeft moeite met ademhalen

Een ander opvallend symptoom van deze vorm van suikerziekte is dat de adem soms naar aceton ruikt. Is de bloedsuikerspiegel erg hoog, dan kan het lichaam namelijk geen suikers meer uit het bloed halen. Om dit te compenseren, start het lichaam met vetverbranding, waarbij afvalproducten vrijkomen. De nieren geven de overtollige suiker door via de urine, waardoor deze zoet gaat ruiken.

De verschillende behandelingen

Aangezien de twee typen verschillende oorzaken hebben, worden ze ook op een andere manier behandeld. Zoals we net al aangaven, maakt het lichaam bij type 1 geen insuline aan door een fout in het immuunsysteem. De behandeling richt zich dan ook op het toedienen van insuline en het regelmatig controleren en meten van de bloedsuikerspiegel. 

Lees ook: Belang van het meten van je bloedglucose

Type 2 ontstaat vaak door een combinatie van slechte gewoonten, zoals te weinig beweging, ongezonde voeding en roken. In dit geval is de behandeling dan ook met name gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zoals Diabetesvereniging Nederland schrijft, nemen personen met deze diagnose over het algemeen tabletten om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Als dat niet voldoende meer helpt, wordt er overgegaan op het gebruik van insuline.

Lees ook het verhaal van Jessica: "Ik schaam mij niet voor mijn diabetes type 2".

Kun je diabetes voorkomen?

Helaas kun je type 1 niet voorkomen. Type 2 daarentegen kun je soms voorkomen, door onder andere een gezonde leefstijl na te streven. Meer weten? Lees in onze blog over prediabetes hoe je deze diagnose eventueel kan uitstellen of soms helemaal kan vermijden.

 

Wil je graag meer ervaringen lezen? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief.

 

 

Related Articles