Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede basiskennis over diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je de symptomen van een hypo herkent, kunt je ze in de toekomst waarschijnlijk beter identificeren en voorkomen. Om risico’s tot een minimum te beperken is het belangrijk dat je jouw leefstijl aanpast, je diabetes regelmatig laat controleren door een specialist en zelf ook verantwoordelijkheid neemt en goed voorbereid bent.

Wat je altijd bij je moet hebben

  • Bloedglucosemeter met toebehoren
  • Insulinepen of insulinepomp
  • Druivensuiker
  • Glucagon indien je regelmatig last hebt van hypo’s, als je op reis gaat of als je intensief sport
  • Eten met voldoende koolhydraten.

Zorg er altijd voor dat je omgeving van je diabetes op de hoogte is. In noodgevallen moeten zij weten hoe ze Glucagon moeten spuiten. Geen Glucagon in de buurt? Dan moet je in stabiele zijhouding gelegd worden en vervolgens moet 112 gebeld worden. Zorg dat mensen weten dat je diabetes hebt en dat er iemand bij je moet blijven totdat er hulp is.

Veelvuldig last van een hypo?

Heb je veelvuldig last van hypo’s? Het is belangrijk dat je met je zorgverlener een behandelplan opstelt. Hij of zij kan je precies vertellen wat je in het geval van een hypo het beste kan doen. De zorgverlener kan je tevens regelmatig controleren en eventueel je medicijngebruik bijstellen.

Eten en drinken

Gezond eten en drinken is belangrijk. De juiste voeding kan bijdragen aan het verkleinen van het risico om diabetes type 2 te krijgen. Als je diabetes hebt moet je je hele leven goed opletten wat je eet. Sommige voedingsmiddelen verhogen de bloedsuikerspiegel, andere zorgen juist voor lagere bloedsuikerwaarden.

Diabetes en voeding: hoe verklein je het risico?

Of je nu jong of oud bent: iedereen kan te maken krijgen met diabetes. Helaas weten we op dit moment nog niet hoe je diabetes type 1 kunt voorkomen. De kans op het krijgen van diabetes type 2 daarentegen, kun je verkleinen door gezond te leven. Naast erfelijkheid is een ongezonde leefstijl namelijk één van de grootste oorzaken van het krijgen van diabetes type 2. Wanneer je ongezond eet, wordt overtollig vet door het lichaam opgeslagen en kun je dikker worden. Bij overgewicht reageert je lichaam minder goed op het hormoon insuline. Er wordt niet voldoende insuline aangemaakt en daarnaast werkt de insuline die nog wel wordt aangemaakt minder. De suikers in je bloed kunnen hierdoor onvoldoende worden afgebroken. Een mogelijk gevolg is het krijgen van diabetes type 2. Betekent dit dat iemand zonder overgewicht geen diabetes kan krijgen? Helaas niet. Ook een teveel aan buikvet kan er aan bijdragen dat de insuline in het lichaam haar werk niet goed kan doen. Let daarom goed op je voeding.

Waarom het belangrijk is zelf je bloedglucose te meten

De resultaten van je bloedglucosemeting vertellen je welk effect voeding, lichaamsbeweging of andere factoren zoals stress op je bloedglucose hebben. Als je regelmatig meet, zal je patronen herkennen – pieken en dalen – en kun je je dagelijkse routine aanpassen zodat je gezondheid na verloop van tijd verbetert.