Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

"Diabetes is besmettelijk" en 4 andere diabetes mythes

 

De komst van het internet heeft veel voordelen. Zo kun je binnen no time ontzettend veel informatie vinden over diabetes. Helaas wordt lang niet alle informatie gecontroleerd. Jan en alleman kan zich expert noemen en daardoor ontstaan een hoop grote, maar stiekem ook grappige, misvattingen over de diagnose. In deze blog kun je lachen om de 5 meest voorkomende diabetes mythes. Veel leesplezier!

Diabetes is besmettelijk

Dit fabeltje heb je vast ook al eens gehoord. Wij helpen dit misverstand maar al te graag voorgoed de wereld uit. Het is onmogelijk om een ander te besmetten, omdat het geen infectieziekte is. Er kan een genetische aanleg zijn waardoor diabetes ‘overgedragen’ kan worden van ouders op kinderen. Maar gelukkig gebeurt dit lang niet altijd. Heb jij diabetes, dan betekent dit niet gelijk dat je kinderen de diagnose ook krijgen.

Je mag geen suiker eten

Zucht… Dit is misschien wel de meest voorkomende mythe die je om je oren geslingerd krijgt. Gelukkig is dat ook alles wat het is, een mythe. Diabeten kunnen prima suiker eten, maar het liefst wel met mate, net als mensen zonder diabetes. Van suiker stijgt je bloedsuiker en het bevat verder geen relevante voedingsstoffen.

Je krijgt diabetes van veel snoepen

Waarschijnlijk zorgt de benaming ‘suikerziekte’ voor verwarring bij veel mensen. Velen denken dan ook dat je de diagnose krijgt, doordat je te veel suiker eet. Ook dit is een fabel. Wel is het zo dat overgewicht op de loer ligt wanneer je veel suiker, en dus veel calorieën, binnenkrijgt. Overgewicht is namelijk wel één van de factoren waardoor je type 2 kunt ontwikkelen.

Je mag niet autorijden

Fout! Mensen met diabetes mogen wel degelijk autorijden en zijn net zulke goede bestuurders als ieder ander. Geen enkel onderzoek toont aan dat zij een groter gevaar op de weg vormen.

Deze mythe is gebaseerd op het feit dat bij mensen met diabetes een hypo kan optreden tijdens het rijden. Toch gebeurt dit volgens Diabetes.co.uk bij minder dan 0,2% van de bestuurders die met insuline behandeld worden. Een hypo is dan ook goed te voorkomen wanneer je goed voorbereid op weg gaat. Hieronder vijf korte tips van Leven met Diabetes:

  1. Stap niet achter het stuur wanneer je vermoedt dat je suikergehalte te laag is;
  2. Voel je tijdens het rijden dat je suikergehalte daalt, houd dan even pauze;
  3. Spuit, voordat je weggaat, niet meer insuline dan normaal;
  4. Vermijd lange nachtritten;
  5. Eet iets kleins, voordat je in de auto stapt.

Type 2 is een milde variant van diabetes

Natuurlijk is geen enkele vorm van diabetes mild. Wel is het natuurlijk zo dat de één een paar keer per dag insuline moet spuiten, terwijl de ander vaak genoeg heeft aan een pilletje. Toch bestaat er geen zware of licht vorm. Ook type 2 kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn, wanneer je het niet goed beheert. Je kunt zelf gelukkig een hoop doen om de complicaties zoveel mogelijk in te dammen, maar dat neemt niet weg dat type 2, net als type 1, wel degelijk gevaarlijk kan zijn.

 

Lees ook: Het verschil tussen type 1 en 2

Dit waren 5 veelvoorkomende diabetes mythes. Maar helaas zijn er nog veel meer misvattingen over diabetes.

 

Related Articles