Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Tips om gemakkelijker te meten

Het maakt niet uit of je je bloedglucosespiegel eenmaal per week, eenmaal per dag of zesmaal per dag meet, dit is tenslotte afhankelijk van je therapie en je afspraken met je zorgverleners. Maar als je weet hoe je gemakkelijker en minder pijnlijk kunt meten dan zal je dit wellicht ook vaker kunnen doen.

Voor mensen met diabetes is de kennis die je verkrijgt door vaker te meten belangrijk om je gezondheid beter onder controle te houden. Het helpt je om doordachte beslissingen te nemen over geneesmiddelen, voeding en lichaamsbeweging. Het helpt je ook om te gaan met de dagelijkse moeilijkheden van het leven met diabetes, je voelt je dan waarschijnlijk elke dag beter en je verlaagt het risico op diabetescomplicaties in de toekomst.1 Hieronder volgen enkele tips om de best mogelijke resultaten te verkrijgen.

Wanneer moet je meten?

De standaardtijden om je bloedglucosespiegel te meten, zijn:2

 • voor het ontbijt (nuchter)
 • voor de lunch/het avondeten
 • twee uur na een maaltijd
 • voordat je naar bed gaat
 • voor en na intensieve lichaamsbeweging
 • als je je niet goed voelt

Andere mogelijke aanleidingen voor een bloedglucosemeting zijn:

 • wijzigingen in je normale routine als je op reis bent
 • wijziging of aanpassing van je insuline of medicatie
 • als je symptomen hebt van hoge of lage bloedglucose
 • als je zwanger bent of zwanger wilt worden
 • voor en na een chirurgische ingreep
 • na tandbehandelingen
 • bij ziekte
 • bij stress
 • voor de menstruatie

Een goede bloedglucosemeting

De beste plek voor een vingerprik is de zijkant van je vingertop. Was je handen en droog ze goed af voordat je in je vinger prikt. Wissel van vingers en kanten zodat je geen eeltplekken krijgt, die het lastiger zouden kunnen maken om een goede bloeddruppel te verkrijgen. Je kunt ook op andere plaatsen van je lichaam prikken, zoals je onderarm of handpalm. Als je een Accu-Chek prikpen gebruikt, dan zit er soms een apart dopje bij dat je speciaal gebruikt voor het prikken op andere plekken. Zit dit dopje er niet bij, dan kun je dit aanvragen bij de Accu-Chek Diabetes Service.

Bang voor naalden?

Ben je bang voor naalden? Je bent niet de enige. Helaas kan de stress die dit met zich meebrengt gevolgen hebben voor je gezondheid en je angst kan voor jou een geldige reden lijken om je behandeling of regelmatige bloedglucosemeting te ontwijken. Aangezien je medicatie ontwijken geen optie is, volgt hier een aantal mogelijkheden om vertrouwd te raken met naalden:

 • Vraag je arts of apotheker om je de snelste, minst pijnlijke manier voor een vingerprik te laten zien.
 • Gebruik een prikpen. De lancetten zijn heel fijn en voorzien van een speciale coating om gemakkelijker te kunnen prikken.
 • Gebruik bij elke meting een nieuw lancet. De punt van een gebruikt lancet kan stomp worden of buigen als hij vaker wordt gebruikt.
 • Insulinepompgebruikers moeten hun infusieplaats elke 2-3 dagen wisselen en kunnen de injectieplaats verdoven met ijs.
 • Als je bloed laat afnemen door een laboratoriummedewerker, laat het dan weten als medisch personeel in het verleden moeite heeft gehad om een ader te vinden.

Bewaar je teststrips op de juiste manier.

Hoewel Accu-Chek-teststrips gemakkelijk te gebruiken zijn, moet je er toch goed voor zorgdragen om zo nauwkeurig mogelijke resultaten te krijgen. Bewaar ze op kamertemperatuur (niet te warm of te koud) en in de oorspronkelijke verpakking. De dop van de verpakking moet direct na het pakken van een teststrip gesloten worden om te voorkomen dat de strips door vocht worden aangetast. Houd ook rekening met de houdbaarheidsdatum. Die staat vermeld op het etiket van de verpakking van de teststrips (“te gebruiken voor”).

Ontdek wat wel en niet werkt.

Zijn je meetresultaten te hoog of te laag, maar je voelt je prima? Of liggen je meetresultaten binnen de normale grenzen, maar je voelt je niet lekker? Veeg de resultaten niet zomaar van tafel. Was je handen, meet opnieuw en kijk of de waardes hetzelfde zijn voordat je actie onderneemt Vergelijk de resultaten gedurende dagen en weken met de voorafgaande resultaten. Noteer het als je ziek was, alcohol gedronken had, een stressvolle ervaring had of net gesport had, of als er andere, vergelijkbare gebeurtenissen waren die ook je bloedglucose kunnen beïnvloeden.3

Roche Diabetes Care levert diverse hulpmiddelen voor diabetescontrole, die je helpen de meetresultaten van je bloedglucose te begrijpen. Probeer Accu-Chek® 3600 View of gebruik een dagboekje. Je kunt uiteraard ook werken met de digitale Accu-Chek® Smart Pix Software. Deze tools kunnen jou en je zorgverlener helpen om patronen te herkennen in hoe stress, voeding of lichaamsbeweging meetresultaten beïnvloeden. Bespreek de meetresultaten om te controleren of je op een correctie manier meet en handelt.

Waarom is meten zo belangrijk?

 1. Je kunt betere keuzes maken op het vlak van voeding en lichaamsbeweging
 2. Het wordt gemakkelijker om met de dagelijkse moeilijkheden van het leven met diabetes om te gaan
 3. Met een strakkere controle merk je dat je je in het algemeen gezonder voelt
 4. Met een strakkere controle verlaag je het risico op diabetescomplicaties

1 International Diabetes Federation. Diabetes education module 1.2, 2011: Self Management Education. Beschikbaar op: http://www.idf.org/education/resources/modules-2011/download Geraadpleegd op 30 juni 2015.

2 Diabetes Australia. Blood Glucose Monitoring. Beschikbaar op: http://www.diabetesaustralia.com.au/Living-with-Diabetes/Type-1-Diabetes/Managing-Type-1-Diabetes/Blood-Glucose-Monitoring Geraadpleegd op 30 juni 2015.

3 Diabetes UK. What Affects Blood Sugar Levels. Beschikbaar op: http://www.diabetes.co.uk/blood-glucose/what-affects-blood-glucose-levels.html Geraadpleegd op 30 juni 2015.