Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Julia Smits (5) heeft al twee jaar de Accu-Chek Insight insulinepomp

Julia Smits is vijf jaar oud en was drie toen ze de diagnose diabetes type 1 kreeg. Bij peuters en kleuters wordt in de regel direct voor insulinepomptherapie gekozen omdat pentherapie belastend voor ze is en ze met de pomp vaak stabieler zijn. Elisa en Stephan, de ouders van Julia, kozen voor de Accu-Chek® Insight insulinepomp op basis van de ervaringen van andere ouders en vanwege de afstandsbediening. Moeder Elisa Plomp: “Het is een klein apparaat, ze heeft er helemaal geen last van. En je hoeft niet aan de pomp zelf te zitten. ’s Nachts slaapt Julia gewoon door als we haar bolussen.”

Direct starten met een insulinepomp

Twee jaar geleden werd bij Julia diabetes geconstateerd. Om precies te zijn: op zaterdag 26 september. Elisa Plomp weet het nog heel goed: “Ik heb ’s nachts vijf keer haar bed moeten verschonen. Die zaterdag zat ze als een dood vogeltje in huis en bleef ze maar drinken. Toen ik de huisartsenpost belde en vertelde wat er aan de hand was, moesten we direct komen. Na de vingerprik werd duidelijk wat we al vreesden. Julia had een bloedglucosewaarde van 31,8 mmol/L. Diabetes dus.” 

Elisa en Stephan moesten al de dag na de opname van Julia de keuze voor een insulinepomp maken. Elisa: “We hebben even overlegd met andere ouders van een kind met diabetes en hebben de keuzemogelijkheden vergeleken. Je weet op zo’n moment nog betrekkelijk weinig. Vooral de afstandsbediening van de Accu-Chek Insight insulinepomp gaf de doorslag. Het leek ons prettig dat je op afstand de pomp kunt uitlezen en kunt bolussen. Dan hoef je je kind niet lastig te vallen – bijvoorbeeld als ze slaapt. En je hoeft niet steeds aan het apparaatje te zitten. Dat leek ons beter voor Julia en voor de pomp. Het is bovendien meteen een boluscalculator, ook dat is handig.”

Je ziet geen ziek kind

Op school weten de kinderen en juffen van de diabetes van Julia. Ze heeft het zelf aan de kinderen in haar klas uitgelegd. “Julia is de enige op school met diabetes”, zegt Elisa, “maar we krijgen alle medewerking. We hebben een heel duidelijke instructie opgesteld voor de dagelijkse dingen en voor eventuele incidenten. De juffen van Julia meten ook de waardes bij haar en we geven dagelijks een briefje mee met de koolhydraten van het eten en drinken. We realiseren ons vaak hoe fijn het is dat dit dankzij de insulinepomp allemaal zo makkelijk kan. Bij bijzondere activiteiten zoals een sponsorloop of Koningsspelen zijn we er zelf meestal bij. Vorig jaar is de diabetesverpleegkundige ook op school geweest om uitleg te geven. Inmiddels is het voor iedereen heel vanzelfsprekend geworden. De juffen zeggen zelf ook: je ziet helemaal geen ziek kind, ze is niet anders dan de anderen.”

Een gevoel van rust met extra Roche insulinepomp

De familie wordt ondersteund door Diabetes Centraal, het regionale behandelcentrum voor kinderen en jongeren met diabetes in hun regio. “Die ondersteuning is heel goed en prettig”, zegt Elisa. “En de service van Roche Diabetes Care is ook fantastisch. We krijgen direct antwoord op onze vragen en ze staan altijd voor ons klaar. We hebben ook een tweede Accu-Chek Insight als back-up in huis voor als er iets mis zou gaan met de pomp. Niet dat dat gebeurd is, maar het geeft toch een gevoel van rust.”

Lees ook: Marit van Beek: “Je leert er steeds beter mee omgaan”

“De Accu-Chek Insight is wel echt super. Het voordeel van een pomp is dat Julia alles kan eten, als je maar weet hoeveel koolhydraten het bevat. De Accu-Chek Insight is een compact apparaatje zodat Julia er geen last van heeft. En de afstandsbediening maakt het helemaal makkelijk, ook omdat het tegelijk een boluscalculator is waarmee je direct de juiste dosering berekent. Julia en wij zouden echt niet meer terug willen naar de insulinepen.”

Share

Filed under: