Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

"Ik voel me fitter dankzij mijn insulinepomp"

Jean Lenoire stapte anderhalf jaar geleden bijna met tegenzin over op insulinepomptherapie. Hij had niet kunnen vermoeden dat hij nu zó blij mee zou zijn.

Jean (21): “Elf jaar geleden kreeg ik diabetes. In eerste instantie ben ik gaan spuiten met een insulinepen. Dat beviel me goed; je hebt die pennen bij je, maar je kunt ze ook – letterlijk – naast je neerleggen. Voor mijn gevoel werd ik niet constant aan mijn diabetes herinnerd. Maar mijn HbA1c is in de tijd dat ik spoot eigenlijk nooit perfect geweest, hij hing altijd rond de 64 mmol/mol (voorheen 8%). Mijn diabetesverpleegkundige raadde me regelmatig aan over te stappen op de insulinepomp, maar ik wilde er niet van horen. Het leek me niets om een ding aan mijn lijf te hebben hangen vierentwintig uur per dag. Wat zou een mogelijke vriendin daar bovendien van vinden, zo’n pomp? Nee, ik zag het niet zitten. Maar uiteindelijk begon ik het twee jaar geleden serieus te overwegen: ik was zelf intussen in opleiding tot anesthesiemedewerker in een ziekenhuis en kon me voorstellen hoe fijn het zou zijn als ik snel zou kunnen inspelen op veranderende omstandigheden in mijn werk. Ik besloot het te proberen en koos voor de Accu-Chek Combo, omdat daarbij de bloedglucosemeter via bluetooth communiceert met de insulinepomp. Heel handig, want met de meter kun je de insulinepomp volledig op afstand bedienen en krijg je meteen een suggestie om meer of minder insuline toe te dienen met de pomp.”

Kickboksen
“Ik stelde met de hulp van mijn diabetesverpleegkundige drie profielen in op mijn insulinepomp: één voor mijn werkdag, één voor een rustige vrije dag en één voor een actieve vrije dag. Al vanaf het begin had ik het gevoel dat het overstappen op de pomp inderdaad de juiste keuze was. Mijn HbA1c zakte gestaag, naar 58 mmol/mol (voorheen 7,5%). Ik ben er nog niet, maar het gaat de goede kant op. Ook bij het sporten – ik doe aan kickboksen – is mijn pomp handig. Een uur van tevoren zet ik hem op 0 %, zodat ik geen insuline binnenkrijg. Tijdens het kickboksen koppel ik hem af, zodat ik er geen klappen op krijg. In tegenstelling tot mijn ‘spuitperiode’ kan ik goed anticiperen op mijn sporturen. Toen ik spoot, zat ik dan soms toch met al gespoten insuline nog in mijn bloed. Gevolg: hypo’s. Daar heb ik nu nauwelijks last van. Het is ook fijn om te merken dat mijn bloedsuikers de dag erna nog mooi laag blijven. Mochten er problemen ontstaan, dan kan ik snel inspelen op de veranderende situatie. De pomp is zo flexibel, ik ben er blij mee. Nu ik alweer anderhalf jaar ‘op de pomp zit’ kan ik me een leven zonder eigenlijk niet meer voorstellen. Mijn hypo’s en vooral mijn hypers zijn afgenomen en mijn suikers zijn gelijkmatiger. Ik voel me ook fitter dan voeger. Ik kan achteraf gezien alleen maar blij zijn dat mijn diabetesverpleegkundige er maar op bleef hameren dat een insulinepomp voor mij misschien de oplossing was.”

Bron: Mediq Diactueel nr1 2011

Foto: MCM Productions

Accu-Chek® Mobile
Bij het verkrijgen van een correcte meting is het van groot belang dat de gebruiksinstructies nauwkeurig worden gevolgd om de kans op onjuist verhoogde bloedglucosewaarden te voorkomen. Lees meer

Meld u aan voor de Accu-Chek
e-mail nieuwsbrief!

Heeft u zich al aangemeld voor de Accu-Chek e-mail nieuwsbrief? Accu-Chek Nieuws wordt iedere 6 weken verzonden naar abonnees. Wilt u de digitale nieuwsbrief ook ontvangen?
Meld u dan nu aan!

Accu-Chek Insight systeem
Accu-Chek heeft een complete oplossing voor insulinepomptherapie ontwikkeld waarbij flexibiliteit en eenvoud centraal staan: Accu-Chek Insight. Het Accu-Chek Insight systeem biedt bloedglucose controle, bolusadvies, insulinetoediening en data management in één. Lees meer

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.