Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Sporten & bewegen met diabetes

Door meer of vaker te bewegen kunt u uw diabetesinstelling verbeteren. Tegelijkertijd kan sporten nog meer positieve effecten op uw diabetes hebben.

Welke positieve effecten heeft sporten op uw bloedglucose?

Door regelmatig en verantwoord te sporten kunt u uw bloedglucosewaarde beter onder controle houden. Beweging heeft tenslotte invloed op een aantal zaken.

 • U gaat overgewicht tegen. Hierdoor werkt de insuline beter en is de kans op hart en vaatziekten een stuk kleiner.
 • Uw insulinegevoeligheid neemt toe. Hierdoor heeft u minder insuline nodig om uw bloedglucosewaarden onder controle te houden.
 • U kunt stress verminderen.

Deze factoren versterken elkaar bovendien. Toch zijn er voor diabetici ook risico’s verbonden aan sporten en bewegen. De kans op blessures en hypo’s neemt bijvoorbeeld toe. Gelukkig kunt u beide voorkomen door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen

Wanneer u gaat sporten, verbruikt u meer glucose en verandert de balans tussen de drie factoren voeding, beweging en insuline. Hierdoor kan een hypo ontstaan. Daarom is het belangrijk om voortijdig op deze verandering in te spelen.

 • Beweging heeft een verlagend effect op uw de waarde van uw bloedglucosewaarde. Dit effect zult u dan ook moeten opvangen door middel van de twee andere factoren (voeding en insuline).
 • Insuline verlaagt uw bloedglucosewaarde. Omdat de gevoeligheid voor insuline toeneemt door het sporten, heeft u meestal minder insuline nodig.

Koolhydraten in uw voeding zorgen voor een stijging van uw bloedglucosewaarde. Hiermee kunt u dan ook de daling van uw glucosewaarde (als gevolg van het sporten) compenseren.

Het is verstandig dat u, voordat u gaat sporten, al maatregelen neemt om de kans op een hypo te voorkomen.

Een te lage bloedglucose (hypo) voorkomen

Afhankelijk van de behandeling van uw diabetes zijn er verschillende mogelijkheden om een te lage bloedglucose (een hypo) tijdens of na het sporten te voorkomen:

 • Gebruikt u tabletten, vraag uw arts of diabetesverpleegkundige dan of de dosering van uw tabletten moet worden aangepast. Hij of zijn kan u bovendien vertellen of u nog extra koolhydraten moet eten.
 • Als u insuline gebruikt, is de kans groot dat u uw normale dosering al heeft gespoten wanneer u begint met sporten. In dat geval kunt u alleen door extra voedsel te eten een te lage bloedglucose (hypo) voorkomen. Uiteraard kan het ook zo zijn dat u een aangepaste dosering insuline spuit voordat u gaat sporten (maar in veel gevallen is het toch noodzakelijk om extra koolhydraten in te nemen). N.B. Meestal zult u ook na het sporten uw insulinedosering moeten aanpassen om een hypo te voorkomen.
 • Wanneer u een insulinepomp gebruikt, kunt u - voordat u gaat sporten - eenvoudig de basaalstand van de Accu-Chek-pomp aanpassen aan de duur en intensiteit van de activiteit. Loopt u bijvoorbeeld een marathon, dan gebruikt u misschien nog maar 20% van uw normale dosis insuline. Overigens zal het ook bij insulinepomptherapie in veel gevallen toch nodig zijn om extra koolhydraten te eten.

Uw lichaam heeft hoe dan ook tijdens uw sportbeoefening insuline nodig. Insuline is tenslotte verantwoordelijk voor het openen van uw lichaamscellen (zodat de energie in de vorm van glucose naar binnen kan). Zonder insuline heeft u dan ook geen energie.

Zelfcontrole

Het bloedglucoseverlagende effect van uw sportactiviteiten kan lang aanhouden. Daarom is het verstandig de waarde van uw bloedglucosewaarde regelmatig te controleren.

 • Voordat u gaat sporten. Wanneer u begint met sporten is het goed om te weten wat uw bloedglucosewaarde is. Daardoor wordt het eenvoudiger om in te schatten hoeveel koolhydraten u nodig heeft voor de geplande activiteit.
  Als de waarde van uw bloedglucosewaarde zich boven de 15 mmol/l bevindt zonder dat u daarvoor koolhydraten heeft gegeten, kunt u maar beter niet gaan sporten. De kans is namelijk groot dat uw glucosewaarde sterker stijgt omdat u een ernstig tekort heeft aan insuline.
 • Direct na afloop van het sporten. Het is tenslotte mogelijk dat u door de intensieve inspanning minder goed voelt dat er een hypo aankomt of dat u deze al heeft.
 • Twee uur na het sporten. Het bloedglucoseverlagende effect kan lang aanhouden (met name na duursporten is er sprake van een zogenaamd ‘na-ijleffect’). Controleer uw bloedglucose eventueel nog een keer na vier uur als de waarde (te) laag is. Het is vaak ook nog nodig om uw dosering van de langwerkende insuline voor de nacht aan te passen.

Door uw bloedglucosewaarde regelmatig te controleren, leert u uw lichaam beter kennen. Hierdoor heeft u de extra controles na het sporten misschien niet altijd meer nodig heeft. Ook is de kans groot dat uw insulinebehoefte afneemt wanneer u regelmatig sport. In dat geval is het goed om eventueel in overleg met uw arts of diabetesverpleegkundige uw insulinedosering aan te passen.

Terug naar boven

Ook Accu-Chek® Mobile goedgekeurd door TÜV Rheinland
Alle in Nederland beschikbare producten van Accu-Chek zijn CE gemarkeerd en voldoen volledig aan de ISO 15197:2013 standaard. De Accu-Chek® Mobile, Accu-Chek® Aviva Expert, Accu-Chek® Performa, Accu-Chek® Aviva Combo en Accu-Chek® Aviva Insight zijn bovendien goedgekeurd door TÜV Rheinland.

Meld u aan voor de Accu-Chek
e-mail nieuwsbrief!

Heeft u zich al aangemeld voor de Accu-Chek e-mail nieuwsbrief? Accu-Chek Nieuws wordt iedere 6 weken verzonden naar abonnees. Wilt u de digitale nieuwsbrief ook ontvangen?
Meld u dan nu aan!

Accu-Chek-verzekerd.nl geeft snel en eenvoudig inzicht in de vergoeding
De Accu-Chek® bloedglucosemeters zijn bewezen hulpmiddelen om regie over jouw leven met diabetes te krijgen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden die meters dan ook geheel of gedeeltelijk. Wil je weten of jouw bloedglucosemeter wordt vergoed? Meer info

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.