Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Omgaan met complicaties

Diabetes kan gevolgen hebben in het hele lichaam. Niet iedereen krijgt te maken met complicaties van diabetes, maar het overkomt wel veel mensen. Zowel mensen met type 1 als met type 2 diabetes kunnen te maken krijgen met complicaties. Wel zijn er verschillen. Zo komen oogproblemen veel vaker voor bij mensen met type 1 diabetes en hart & vaatziekten veel vaker bij mensen met type 2 diabetes.

De meest voorkomende complicaties:

 Type 1Type 2
Ogen45%17%
Nieren35%6%
Zenuwen28%15%
Hart- en vaatziekten10%50%

 

Complicaties ontstaan vooral onder invloed van langdurig hoge bloedglucosewaarden of grote schommelingen, te hoge bloeddruk of cholesterol. De grootste problemen komen door schade aan de grote bloedvaten, aan de kleine bloedvaten en aan het zenuwstelsel.

Bron: http://www.dvn.nl/diabetes/in-cijfers - infographic

Ogen

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met de ogen. Ze gaan dan slechter zien. Oogproblemen bij diabetes heten 'diabetische retinopathie'.

Diabetes beschadigt de kleine bloedvaatjes in de ogen. Hierdoor ontstaan bloedinkjes en littekenweefsel. Nieuw aangelegde bloedvaatjes zijn zo teer dat ze vaak kapot gaan, wat ook weer zorgt voor bloeddinkjes. Dit kan leiden tot slechtziendheid en zelfs blindheid.

Ernstige problemen met de ogen kunnen worden behandeld met lasertechniek. Daarmee wordt de schade niet hersteld, maar kan verergering worden voorkomen.

U kunt het gevaar op oogafwijkingen door diabetes aanzienlijk beperken:

  • Houd uw diabetes goed onder controle: hoe hoger uw bloedsuikerspiegel is, hoe groter de kans op retinopathie
  • Zorg dat uw bloeddruk niet te hoog is
  • Laat uw ogen jaarlijks controleren

Waaraan herkent uw mogelijk oogproblemen?

  • Niet scherp zien
  • Dubbelzien
  • Wazig of troebel zien
  • Oogontstekingen
  • Pijn aan de ogen

Bron: http://www.diabetesfonds.nl/artikel/ogen

Terug naar boven

Accu-Chek Insight systeem
Accu-Chek heeft een complete oplossing voor insulinepomptherapie ontwikkeld waarbij flexibiliteit en eenvoud centraal staan: Accu-Chek Insight. Het Accu-Chek Insight systeem biedt bloedglucose controle, bolusadvies, insulinetoediening en data management in één. Lees meer

Accu-Chek-verzekerd.nl geeft snel en eenvoudig inzicht in de vergoeding
De Accu-Chek® bloedglucosemeters zijn bewezen hulpmiddelen om regie over jouw leven met diabetes te krijgen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden die meters dan ook geheel of gedeeltelijk. Wil je weten of jouw bloedglucosemeter wordt vergoed? Meer info

Accu-Chek® Mobile
Bij het verkrijgen van een correcte meting is het van groot belang dat de gebruiksinstructies nauwkeurig worden gevolgd om de kans op onjuist verhoogde bloedglucosewaarden te voorkomen. Lees meer

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.