Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Veilig autorijden met diabetes

Autorijden kan prima met diabetes. Maar als u diabetes heeft, moet u zich wel voorbereiden voordat u gaat autorijden, zodat u veilig rijdt voor uzelf en anderen. Daarom is het belangrijk goed voorbereid op weg te gaan.

Onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in autorijden met diabetes heeft Accu-Chek® onderzoek gedaan naar autorijden met diabetes. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort bekend gemaakt.

Onder de deelnemers van het onderzoek hebben we drie TomTom navigatiesystemen verloot*. De winnaars van de TomTom navigatiesystemen zijn:

 • J.H.M. Derks - Nijmegen
 • H.W. Knoop - Assen
 • M.E. Leenstra-Scholten - Sas van Gent

*Actievoorwaarden

Autorijden met diabetes

Autorijden kan prima met diabetes. Maar al u diabetes heeft, moet u zich wel voorbereiden voordat u gaat autorijden, zodat u veilig rijdt voor uzelf en anderen. Daarom is het belangrijk goed voorbereid op weg te gaan.

Hypoglykemie
Het grootste probleem bij autorijden is een hypoglykemie (te lage bloedsuiker). De eerste verschijnselen van een hypo zijn bij iedereen verschillend, maar kunt u globaal herkennen aan: bleek worden, transpireren, trillen, wazig zien, een hongergevoel en hartkloppingen. Zorg dat u weet hoe u een hypo bij uzelf herkent. Maak bijvoorbeeld met uw behandelaar een dagcurve. Zo'n curve geeft een globale indicatie van uw bloedglucosewaarde onder verschillende omstandigheden. Daarmee leert u hypo's te voorkomen.

Om een hypoglykemie te voorkomen, is het van belang dat u zelf uw bloedglucosewaarde kunt controleren. Neem dus altijd een bloedglucosemeter, prikpen met lancetten en teststrips mee.

Tips om veilig te rijden

 • Meet voor iedere autorit uw bloedglucosewaarde. Streefwaarde is tussen de 6 en 12 mmol/l. Heeft u langere tijd niet gegeten, meet dan een half uur voor vertrek en nogmaals vlak voor het moment van vertrekken. Zo ontdekt u een eventuele dalende bloedglucosespiegel.
 • Stel een te lage bloedglucosewaarde voor de autorit bij met snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker, limonadesiroop of frisdrank. Gemiddeld zorgt een tablet druivensuiker voor een stijging van ongeveer 0,5 mmol/l van de glucosewaarde. Om de bloedglucosespiegel op peil te houden is een boterham ook aan te raden. Deze bevat namelijk traagwerkende koolhydraten.
 • Neem koolhydraten mee voor onderweg, bijvoorbeeld een flesje energiedrank (AA, Extran). Leg zo'n flesje binnen handbereik. Deze drankjes verhogen de bloedglucosewaarde snel en fors.
 • Neem altijd uw bloedglucosemeter, teststrips, prikpen en lancetten en als u insuline gebruikt ook uw insulinepen, insuline en eventueel glucagon mee.
 • Berg uw diabetespas of medicijnkaart op bij uw rijbewijs of in uw portemonnee.
 • Neem uw mobiele telefoon mee. Bel in geval van nood 112.
 • Stel eventuele medepassagiers op de hoogte van het feit dat u diabetes heeft en vertel ze wat ze moeten doen als u een hypo krijgt.

Tips tijdens de autorit

 • Neem tijdens lange autoritten elke twee uur een korte pauze. Controleer tijdens deze pauze uw bloedglucosewaarde.
 • Zoek bij een (dreigende) hypo onmiddellijk een veilige plaats op. Zet de motor uit en haal de sleutels uit het contact. Neem snelwerkende koolhydraten. Meet vervolgens uw bloedglucosewaarde. Stel uw bloedglucosewaarde eventueel verder bij door traagwerkende koolhydraten te eten. Meet uw bloedglucosewaarde nogmaals voordat u de autorit hervat. Rijd pas verder wanneer deze weer tussen de 6 en 12 mmol/l is.

Heeft u twijfels over hoe te handelen? Raadpleeg uw diabeteszorgverlener. Op geen enkele wijze wil Roche Diagnostics de rol van behandelaar vervullen of de indruk wekken de plaats van de behandelaar in te willen nemen.

Terug naar boven

Accu-Chek insulinepomp-therapie past uitstekend bij kinderen en tieners met diabetes
Kinderen en tieners met diabetes moeten in hun dagelijks leven continu rekening houden met heel veel andere dingen dan kinderen en tieners zonder diabetes. Wij vinden het belangrijk dat ook zij gewoon zichzelf kunnen zijn, daarom past de Accu-Chek Insight zo goed in het leven van jouw kind of tiener met diabetes. Lees meer

Roche Children's Walk
Veertien jaar geleden werd de eerste Children's Walk gehouden. Hiermee is Roche een reis gestart om kinderen wereldwijd te helpen aan een betere toekomst. Renata Heijboer, Service Team Manager bij Roche Diabetes Care, legt uit hoe de Roche Children’s Walk er voor haar uitzag dit jaar. Lees meer

Reactie Roche Diabetes Care Nederland BV op het RIVM rapport over bloedglucosemeters
Op 12 oktober is het RIVM rapport over bloedglucosemeters naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit rapport is opgesteld in opdracht van de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ). Roche Diabetes Care heeft kennis genomen van dit RIVM rapport. Wij ondersteunen de reactie op het RIVM rapport zoals gegeven door Diagned. Lees meer

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.