Tekstgrootte Verkleinen Vergroten

WelkomInloggen | Account aanmaken

Inloggen

Wachtwoord vergeten

Deze pagina delen Deze pagina e-mailen Deze pagina afdrukken

Kies een optie:

Sluiten X

Stuur een link naar een vriend

Alle velden zijn vereist

Tip: om naar meerdere e-mailadressen te zenden, scheid elk e-mailadres door een komma

Zelfcontrole van bloedglucose

Controle van de bloedglucose is een essentieel en centraal onderdeel van de behandeling van diabetes. Door zelfcontrole met behulp van een Accu-Chek bloedglucosemeter en een bijbehorende prikpen kunt u uw bloedglucosewaarde meten en kunt u nagaan of de behandeling effect heeft. Aan de hand van de resultaten kunnen u en uw arts de verschillende aspecten van de behandeling van uw diabetes op elkaar afstemmen.

Zelfcontrole is de beste methode om na te gaan hoe uw lichaam reageert op voedsel, sporten, medicijnen, stress en ziekte. Door uw bloedglucose te testen kunt u nagaan wat er met uw bloedsuiker gebeurt als u een bepaald soort of een bepaalde hoeveelheid voedsel eet, een sport beoefent of als uw gewicht verandert. U leert welk effect de medicijnen hebben op uw bloedsuikerspiegel en of ze hun werk doen. De bloedsuikercontrole vertelt u of u iets moet eten, meer insuline moet nemen of een eindje moet gaan lopen. U wordt ook gewaarschuwd als uw bloedsuikerspiegel zo hoog of zo laag is dat een speciale behandeling voor uw diabetes nodig is.

Wanneer moet ik mijn bloedglucose testen?
Het is verstandig om uw bloedglucose te testen op een aantal 'vaste' tijdstippen, die samen een zogenaamde dagcurve vormen. Door dit vaste patroon van uw controles krijgt u een goed inzicht in uw diabetesinstelling. De volgende momenten en tijdstippen zijn typische onderdelen van zo'n dagcurve:

 • 's Ochtends op de nuchtere maag
 • Twee uur na het ontbijt
 • Vlak voor de lunch
 • Twee uur na de lunch
 • Vlak voor het avondeten
 • Twee uur na het avondeten
 • Voor het slapen gaan
 • Rond drie uur in de nacht

Natuurlijk is het niet noodzakelijk om een dagcurve elke dag volledig uit te voeren. Wel is het verstandig regelmatig op de genoemde tijdstippen te controleren (in afstemming met uw behandelaar). Wanneer u de waarden in een dagboekje of op de computer bijhoudt, is het mogelijk om trends in uw diabetesinstelling te herkennen.

Uiteraard is het ook belangrijk dat u uw bloedglucose test buiten deze vaste tijdstippen.

 • Als u overgaat op andere voeding
 • Wanneer u op een ander tijdstip eet
 • Bij ziekte
 • Als u een ander insulineschema volgt of een andere soort insuline gebruikt
 • Bij stress en emoties
 • Wanneer u denkt dat uw bloedglucose te hoog of te laag is

 

HbA1C

HbA1c is een afkorting voor het hemoglobine van het type A1c in het bloed. Hemoglobine is een onderdeel van de rode bloedcellen en vervoert het zuurstof in ons lichaam. Daarnaast hecht het zich aan de glucose in het bloed. Hoe meer glucose er is in het bloed, hoe meer Hemoglobine. Omdat de rode bloedcellen twee tot drie maanden leven, is het HbA1c een goede maat voor de gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen twee tot drie maanden. De streefwaarde is een HbA1c van < 53 mmol/mol (tot 6 april 2010 uitgedrukt als 7%).

HbA1c niet hetzelfde als de meting met een bloedglucosemeter
De HbA1c waarde is niet hetzelfde als de bloedglucosewaarde die met een bloedglucosemeter gemeten wordt. Een gemeten bloedglucosespiegel is een momentopname en zegt iets over de toestand op dat moment. Een HbA1c meting kan de zelfcontrole van de bloedsuikerwaarde niet vervangen.

Een situatie waarin iemand afwisselend veel hypo's en hypers heeft, kan onterecht voor een goed gemiddelde zorgen en dus een goede HbA1c waarde geven. Ook kan iemand bijvoorbeeld een te hoge HbA1c waarde hebben, terwijl er meestal een goede bloedsuikerspiegel gemeten wordt. Dit kan betekenen dat tussen de metingen door, bijvoorbeeld na de maaltijd of 's nachts, tóch te hoge waarden voorkomen.

Terug naar boven

Accu-Chek® Mobile
Bij het verkrijgen van een correcte meting is het van groot belang dat de gebruiksinstructies nauwkeurig worden gevolgd om de kans op onjuist verhoogde bloedglucosewaarden te voorkomen. Lees meer

Accu-Chek insulinepomp-therapie past uitstekend bij kinderen en tieners met diabetes
Kinderen en tieners met diabetes moeten in hun dagelijks leven continu rekening houden met heel veel andere dingen dan kinderen en tieners zonder diabetes. Wij vinden het belangrijk dat ook zij gewoon zichzelf kunnen zijn, daarom past de Accu-Chek Insight zo goed in het leven van jouw kind of tiener met diabetes. Lees meer

Meld u aan voor de Accu-Chek
e-mail nieuwsbrief!

Heeft u zich al aangemeld voor de Accu-Chek e-mail nieuwsbrief? Accu-Chek Nieuws wordt iedere 6 weken verzonden naar abonnees. Wilt u de digitale nieuwsbrief ook ontvangen?
Meld u dan nu aan!

Deze website bevat informatie over producten die zijn bedoeld voor een breed publiek en kan productdetails of andere informatie bevatten die niet van toepassing of niet geldig zijn in uw land. Wij wijzen u erop dat wij geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het benaderen van deze informatie die mogelijk niet in overeenstemming is met enige geldende juridische procedures, wet- en regelgeving, registraties of gebruik in uw land van oorsprong.