Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Wees niet bang om de controle te nemen over je leven met diabetes.” 

Maak kennis met Chris. Drie jaar nadat zijn vader en opa overleden aan diabetes, kreeg ook hij de diagnose. Eerst zag hij dit als een doodvonnis, maar hij heeft geleerd de controle te nemen over zijn leven met diabetes. Nu volgt hij een dieet, neemt hij medicijnen en houdt hij zijn bloedsuikerspiegel goed in de gaten. Niet alleen om zijn leven te verlengen, maar ook om zijn dromen achterna te gaan: meedoen aan jachtraces en solo-expeditie-wedstrijden over de hele wereld.

Voor deze blogserie gebruiken we geen stockfoto’s, maar echte foto’s van echte mensen met diabetes, omdat we het belangrijk vinden om hun verhalen te delen. In deze serie maak je kennis met onze kanjers!

1. Wat waren je grootste angsten/zorgen toen je de diagnose diabetes kreeg?

Mijn vader en opa stierven beiden op 65-jarige leeftijd als gevolg van de complicaties van diabetes. Toen ik dezelfde diagnose kreeg, voelde het als een doodvonnis. Ik wilde gelijk grip krijgen op mijn leven met diabetes en proberen te begrijpen wat de diagnose voor mij betekende.

2. Wat is het moeilijkste aan het leven met diabetes type 2?

Het moeilijkste van het leven met diabetes type 2 zijn de constante pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Deze schommeling maakt je angstig en zorgt ervoor dat je je slaperig voelt. Dit maakt het zeker een uitdaging om rond te lopen en met anderen te werken. 

3. Welk advies zou jij iemand geven die net de diagnose diabetes heeft gekregen?

Wees niet bang om de controle te nemen over je leven met diabetes en de mensen om je heen meer te leren over je diagnose. Dit is geen ‘ik zei het je toch-ziekte’. Je krijgt de diagnose niet door te veel snoep te eten. Het kan heel frustrerend zijn wanneer anderen mij vertellen wat ik wel en niet kan eten. Houd je vast aan je eigen kennis en die van experts. Er zijn behoorlijk wat fabels, maar blijf bij de feiten.

4. Is er een diabetes stigma waar je gek van wordt?

‘Snoep eten veroorzaakt diabetes!’. En ik vind het vervelend als mensen tegen me zeggen dat ik op mijn bloedsuikerspiegel moet letten.

Lees ook: Hoe ga je om met diabetes vooroordelen?

5. Wat betekent het woord vrijheidvoor jou op het gebied van diabetes?

Vrijheid is kunnen genieten van een actieve levensstijl, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn bloedsuikerspiegel. Niet testen, jezelf niet druk maken om medicijnen en alles kunnen eten wat je wilt.

Share

Filed under: