Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Betere controles en minder schommelingen dankzij Eversense XL

Gerlof de Vries was in Nederland een van de eerste gebruikers van Eversense. Inmiddels is hij, ook weer als een van de eersten, over op de Eversense XL die 180 dagen in plaats van 90 dagen meegaat. Dankzij dit innovatieve systeem voor continue glucose monitoring (CGM) is hij veel beter in staat om zijn glucosewaarden onder controle te krijgen. “Ik wil mijn waarden steeds stabieler krijgen en het verschil tussen hoog en laag verkleinen. En ik wil hypo’s en hypers voorkomen en dat lukt me goed dankzij het nieuwe Eversense-systeem.” En met de ‘upgrade’ naar de Eversense XL ervaart hij nog meer rust en zekerheid.

Gerlof heeft sinds mei 2013 diabetes. “Ik had dorst, veel dorst”, vertelt Gerlof (47). Hij was met zijn vriendin en dochter op Schiermonnikoog en kreeg steeds meer dorst. Gerlof had nog een afspraak in Amsterdam en ging toen toch ook maar even bij zijn huisarts langs. Daar werd het direct duidelijk: diabetes type 1. “Het was geen schok, maar ik begreep wel: dit gaat niet meer over. De rest van mijn leven zal ik zelf insuline moeten spuiten.” Hij heeft het nog wel geprobeerd met een insulinepomp, maar Gerlof vond dat geen oplossing voor hem. “Ik vond het lastig, bijvoorbeeld in bed. Na twee dagen besloot ik dat de pomp niks voor mij was.”

Een hoogopgeleide techneut

Het is niet dat de technologie Gerlof niet interesseert. Hij is een hoogopgeleide techneut, die onder meer Technische Natuurkunde studeerde aan de HTS in Enschede. Inmiddels is hij al ruim tien jaar een kabelengineer en -ontwerper bij Incore Cables in Amsterdam. Met zijn vriendin en dochter woont hij op een prachtige plek in Amsterdam. Aan het water, vaak in de zon. Gerlof: “Continue glucose monitoring vind ik heel leerzaam als technologie voor diabetestherapie.” Hij startte met de Freestyle Libre, maar werd na een jaar allergisch voor de kleefstof waarmee die sensor op zijn lichaam werd vastgemaakt. Toen hij hoorde dat het Eversense CGM-systeem beschikbaar kwam – eerst in Engeland en later in Nederland – ging hij daar achteraan. En inmiddels is hij alweer over op de vernieuwde XL-versie die twee keer zo lang kan blijven zitten.

‘Suikersurfen is superinteressant!’

“Mijn doel is vooral om de bloedglucosewaarden steeds stabieler te krijgen. Ik weet dat hogere gemiddelden, zeker op de lange termijn, de kans op complicaties kunnen vergroten. Dat wil ik voorkomen door heel goed mijn glucosewaarden te blijven volgen. Bovendien wil ik niet meer in een hypo of hyper raken. Dat is me in het verleden een keer of 10 gebeurd en dat wil ik echt vermijden. Met het CGM-systeem zie en leer ik direct welke invloed bepaalde gebeurtenissen hebben: eten, sporten, slapen, enz. Ik kan dankzij Eversense XL heel dynamisch en ‘natuurlijk’ omgaan met mijn diabetes. Dat noemen ze ook wel suikersurfen – dat vind ik superinteressant en dat helpt mij ook echt!”

‘Met cijfers op mijn doelen af’

Het systeem bestaat uit een sensor die net onderhuids  wordt ingebracht, een zender die op je bovenarm wordt geplakt en een app voor je smartphone om met je gegevens aan de slag te gaan. De nieuwe Eversense XL sensor meet 180 dagen lang – tot nu toe langer dan andere CGM-systemen – de glucosewaarde. Na een half jaar wordt de sensor vervangen. Gerlof heeft twee gewone Eversense-systemen gehad en heeft nu zijn eerste XL. “Het inbrengen is zo gebeurd, daar heb ik nauwelijks last van. Je voelt de sensor niet zitten. De zender die op je arm is geplakt wel, maar daar wen je zo aan. Ik haal die ook dagelijks wel even van mijn arm af om op te laden, bijvoorbeeld als ik ga douchen. Ik ben blij dat ik nu de XL heb. Drie maanden is best kort, als je eenmaal gewend bent aan de Eversense. Dus dat deze nu maar eens in het half jaar vervangen hoeft te worden, is pure winst.”

‘Echt een gamechanger’

Het systeem monitort de waarden en geeft ook een alarm af als de waarde boven of onder een bepaalde grens komt. Gerlof kan de gegevens bovendien uploaden en toegankelijk maken voor zijn internist en diabetesverpleegkundige, zodat die ook een compleet beeld hebben van de actuele stand van zaken en de geschiedenis. Hij heeft zijn vriendin toegang gegeven tot de gegevens zodat zij ook mee kan kijken. “Ik leer nu beter omgaan met mijn lichaam. Ik stel doelen en ga beter op mijn gevoel af maar wel op basis van de actuele cijfers. Bij mijn internist kreeg ik ook de bevestiging dat het concrete vooruitgang oplevert. Mijn HbA1c-waarde is sterk verbeterd. De Eversense XL is wat mij betreft dan ook echt een gamechanger.”

Delen

Opgeslagen onder: